Kínai gazdaság: óvatos az optimizmus

Hírek Figyelo.hu

Ha Kína tüsszent, az egész világ megfázik – tartja a némileg közhelyes mondás, amely azonban most igazabb, mint valaha.

A pandémiából az ázsiai óriás lábalt ki a leggyorsabban. Az idei első negyedévre kimutatott 18,3 százalékos GDP-növekedés (némi túlzással) megmentette a világot, a kínai kereslet húzta magával a globális alapanyag- és feldolgozóipart, valamint a szolgáltatási szektort. Ehhez képest a második negyedben – bár kétségtelenül sokkal nagyobb bázishoz viszonyítva a várt 8,1-nél kisebb, 7,9 százalékos lett a távol-keleti ország gazdasági bővülése. Az első fél év átlagában 12,7 százalékot ért el a GDP-gyarapodás. Ez jelentősen nagyobb, mint a Kínai Kommunista Párt által kijelölt évi 6 százalékos tempó, viszont az előző pártkongresszuson még nem számoltak a pandémia hatásával.

A számokkal Kína esetében is csínján kell bánni, kiváltképpen akkor, ha a rendkívül intenzív világgazdasági visszaesés sújtotta 2020-as esztendő az összehasonlítási alap. Tegyük azért hozzá, hogy az ázsiai óriás a világ vezető gazdasági hatalmai közül viszonylag a legkisebb megtorpanással élte túl a kritikus múlt évet, hiszen szerény növekedéssel zárta azt.

Tavaly a Mennyei Birodalom gazdasága a Világbank számításai szerint 2019-hez mérten szerény,

de a legtöbb fejlett ország számára még „békeidőben” is elfogadható, 2,3 százalékos bővülést mutatott fel. Emlékeztetőül: 2020-ban az USA gazdasága 3,5 százalékkal esett vissza 2019-hez mérten. A múlt esztendőben az EU-ban 6,4 (az eurózónában 6,8) százalékot tett ki a recesszió. Azaz az ez évre vonatkozó kínai mutatók kevésbé félrevezetők, mint a világ többi nagy gazdaságában rögzített számok, hiszen az alap, 2020 nem mutatott nagy visszaesést.

Ami 2021 második felét illeti, a külföldi befektetőket támogató elemzőcég, a China Briefing ellenszéllel számol. Ezzel együtt a távol-keleti ország várhatóan fenntartja a modern kínai fogalmak szerint „mérsékelt”, de némi derűlátást tükröző gazdasági növekedési tempót. A Világbank (WB) az egész évre 8,5 százalékos gyarapodást prognosztizál (ez a tavalyi 2,3-es GDP-bővüléssel elért szinthez viszonyított). Ezzel az ázsiai nagyhatalom áll az idei globális gazdasági helyreállítási folyamat élén.

Ám a kínai lendület a WB szerint jövőre némileg lassul, 5,4 százalékos növekedést tartanak megalapozottnak.

Hasonlóan az általános trendhez, az ipari termelés bővülése – amely az első negyedben még 24,5 százalékot tett ki – 8,9 százalékra csökkent ez év április–júniusában. Az állóeszköz-beruházások 12,6, az infrastrukturális invesztíciók 7,8 százalékkal nőttek január–júniusban, jelezve az invesztorok (állami és magánbefektetők egyaránt) óvatosságát, bizalmatlanságát.

Kínába fektet a világ

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

(Borítókép: Tania Kitura, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink