Ellenzéki lista: a Momentum előreszaladt

Hírek Pindroch Tamás
A Momentum, amelynek miniszterelnök-jelöltje, Fekete Győr András alaposan leszerepelt az előválasztáson, taktikai okokból kihirdette pártlistáját. Ellenzéki forrásaink szerint a momentumos pártlista kihirdetésével a bukott pártelnök azt akarja elérni, hogy biztos helye legyen a parlamentben.

A Momentum Mozgalom küldöttgyűlése a pártlistán szereplők kiválasztás során a küldöttek többek között figyelembe vették a jelöltek politikai tapasztalatát, helyi, önkormányzati munkában betöltött szerepét, vagy éppen korábbi kampányokban mutatott teljesítményét – közölte a párt.

A Mandiner.hu cikke alapján a küldöttgyűlés döntése alapján a tizenhat nevet tartalmazó névsor első helyét az ellenzéki előválasztáson a párt általános teljesítményéhez képest gyengén szereplő, majd ezután pártelnöki posztjáról lemondó Fekete-Győr András kapta.

Leváltották Fekete-Győr Andrást

Ellenzéki forrásaink szerint Fekete-Győr igyekezete azért szembetűnő, mert lemondott pártelnökként utódjának politizálását akarja meghatározni.

Az is feltűnő, hogy a listán nem szerepel sem Donáth Anna uniós képviselő, sem Orosz Anna, a XI. kerület alpolgármestere,

miközben a párt tisztújításán ők indulnak a Momentum elnöki posztjáért.

A mostani lista alapján amennyiben Donáth nyerné a pártelnök választást, nem kapna helyet a közös ellenzéki listán. Ő ugyanis egyéniben sem méreti meg magát a választáson. Donáth helyzete annyiban más, mint Oroszé, hogy ő minden bizonnyal nem adná fel az uniós mandátumát a hazai képviselőségért.

Orosz, viszont megnyerte az újbudai előválasztást, így egyéni jelöltként indul majd a jövő tavaszi országgyűlési választáson. Amennyiben viszont azt elbukja, de a momentumos tisztújításon ő kap majd bizalmat, pártelnökként nem lenne az Országgyűlés tagja.

Mindebből informátoraink szerint egyértelmű lehet, hogy a már nem pártelnök Fekete-Győr húzása nem túl elegáns, az tovább erősítheti a párton belüli feszültségeket.

Miután Fekete-Győr lemondott pártelnöki posztjáról, a mostani listaállítása utódvédharcot jelent, fent kívánja tartani befolyását a Momentumban.

Forrásaink alapján azonban ez a névsor biztosan nem marad fenn sokáig.

Ugyanis egy választásra készülő pártban nem a megbukott, hanem az aktuális pártelnök szokta meghatározni a pártlistán szereplőket. Tehát egy tisztújítás után biztosan újraosztják a lapokat. Egyébként ez a Momentum-lista mostani kihirdetésének azért sincs sok értelme, mert a hat ellenzéki párt közös pártlistát hirdet majd, a mostani momentumos neveket a többi párt csak jelzés értékűnek könyveli el.

Nézőpont: Márki-Zay nem lendített az ellenzéken

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink