Éhezik Afganisztán

Hírek MTI / Figyelo.hu
Az országot a háború mellett a koronavírus-járvány és az aszály is sújtja, humanitárius katasztrófa szélén áll. Szeptember 13-án Genfben tartanak donor-konferenciát.

Fogyóban vannak a segélyek és az alapvető szolgáltatások is az összeomlás szélén állnak az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) keddi közlése szerint.

Jens Laerke, a hivatal szóvivője szerint afgánok millióinak van szüksége élelemre és egészségügyi ellátásra, ezért arra kérte a donorországokat, hogy adakozzanak bőkezűen és gyorsan. Ennek érdekében szeptember 13-án Genfben tartanak

adományozó konferenciát az afganisztáni humanitárius műveletek folytatásához szükséges források növelésére.

Az OCHA kedden 193 millió dollárral emelte azt az összeget, amelyre becslései szerint szüksége van ahhoz, hogy az év végéig fedezni tudja az afganisztáni rászorulók szükségleteit. Az ENSZ szerint mintegy 11 millió embernek van szüksége élelemre, további 3,4 milliónak pedig alapvető egészségügyi ellátásra. A világszervezet ehhez összesen 606 millió dollárt kért a nemzetközi közösségtől. Az OCHA azzal indokolta a növekedést, hogy a tálibok hatalomátvétele miatt újabb igények merültek fel.

A tálib offenzíva – mely eredményeként az iszlamisták augusztus 15-én harc nélkül elfoglalták az afgán fővárost, Kabult is – eredményeként a belső menekültek száma félmillióval nőtt.

A szervezet által kért összegből fedezni lehetne

  • az akut alultápláltságtól szenvedő több mint egymillió gyermek és nő szükségleteit,
  • a higiénia javításához kapcsolódó projekteket,
  • valamint a gyermekek és a szexuális erőszak áldozatainak védelmét.

António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric pénteken az Afganisztánt az elhúzódó konfliktus, a súlyos szárazság és a koronavírus-járvány miatt fenyegető humanitárius katasztrófára figyelmeztetett. Az ország már a tálibok hatalomátvétele előtt is erősen függött a nemzetközi segélyektől, melyek az ország költségvetésének 40 százalékát tették ki. Az országban uralkodó helyzet kezelésére tavaly év végén az ENSZ 1, 3 milliárd dollárt kért, ám ennek csak kis részét kapta meg.

Más világ vár az afganisztáni diáklányokra

(Borítókép: Egy afgán szekérhúzó egy kabuli út mentén, 2021. szeptember 5 -én. (Hoshang Hashimi, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink