Más világ vár az afganisztáni diáklányokra

Hírek MTI / Figyelo.hu

Az új szabályok megengedik ugyan, hogy a nők is járhassanak az egyetemekre Afganisztánban, ám azért a tálibok továbbra sem lettek a nemek közötti egyenjogúság hívei.

Hétfőn megnyithatják kapuikat a magánegyetemek Afganisztánban, ám a tanév kezdetéhez igazított új rendelet szerint a diáklányoknak arcot eltakaró kendőt – nikábot – és az egész testüket eltakaró ruhát – abaját – kell viselniük, továbbá el kell, hogy legyenek választva a férfiaktól.

A nők és a férfiak oktatása csak úgy lehetséges az ország új urai szerint, ha

azok egymástól el vannak választva, ha ez máshogy nem megoldható, akkor függönnyel.

A női osztályokban csak nők, vagy erkölcsös idős férfiak oktathatnak, az egyetemeknek pedig lehetővé kell tenniük, hogy a két nem képviselői külön bejáraton közelíthessék meg az intézményeket, továbbá meg kell akadályozniuk, hogy a férfiak és a nők a szünetekben vagy a távozáskor találkozhassanak.

Amíg az országot az elmúlt húsz év során nem az iszlamista szélsőségesek uralták, az egyetemek és a magániskolák rohamos fejlődésnek indultak és Kabulban nem volt jellemző a nikáb viselete sem a nők körében.

A mostani, eléggé drákói szabályok már a tálibok engedményeit tükrözik a kilencvenes évekbeli uralmukhoz képest, amikor a nők csupán alapfokú oktatáshoz juthattak,

a szemnek nyílást hagyó nikáb helyett pedig az azt is eltakaró burkát kellett hordaniuk és csak férfirokonuk társaságában hagyhatták el az otthonaikat.

A nők jogaiért számos tüntetést tartottak, mióta a Talibán átvette az uralmat az országban, talán ennek is köszönhetőek az engedmények, ugyanakkor a legutóbbi demonstrációt az iszlamista szervezet fegyveresei oszlatták fel, levegőbe leadott lövésekkel.

Szétverték az utolsó afgán ellenállókat

(Borítókép: Nők egy csoportja tüntetésen felszólítja a tálibokat, hogy biztosítsák az egyenlő jogokat az országban, és tegyék lehetővé, hogy az afgán társadalom közreműködő tagjai legyenek. Kabul, Afganisztánban, 2021. szeptember 4. (Bilal Guler, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink