Egyre környezettudatosabb a magyarok karácsonya

Hírek Figyelo.hu

Az elmúlt évek fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseinek már hazánkban is érezhető a pozitív hatása, amihez a pandémia is hozzátett. A Rondo Hullámkartongyártó Kft. legfrissebb reprezentatív kutatása szerint

a magyar lakosság több mint egyharmada a környezetbarát csomagolást használó márkákat részesíti előnyben,

sőt, 74 százaléka többet is hajlandó fizetni egy fenntartható borításban lévő termékért.

Az is kiderült, hogy a magyarok 88 százaléka tesz fenntarthatósági lépéseket az ünnepek alatt, a közvélemény szerint pedig a papír és a hullámkarton a legkörnyezetkímélőbb csomagolóanyag.

Az ünnepek alatt világszerte kimagaslóan megnő a szemét mennyisége: a többlethulladék nagy részét a megvásárolt ajándékok csomagolásai – többek között a sokszor nem újrahasznosítható díszes csomagolópapírok –, az üdvözlőkártyák és a megmaradt élelmiszer jelentik. A környezetet tovább terheli az is, hogy az elmúlt időben a korlátozásokkal járó „bezártság” miatt sokkal több időt töltöttünk otthon, amelynek következtében megsokszorozódott az otthoni hulladéktermelés is.

Jó karácsonya lesz az e-kereskedelemnek

A kormányok világszerte erős fenntarthatósági kommunikációba kezdtek, és számos helyen – hazánkban is – betiltották az egyszer használatos műanyagokat.

A felmérés szerint a hazai lakosság több mint egyharmada részesíti előnyben azokat a termékeket, amelyeknek környezetbarát a csomagolása – 29 százalék nagyrészt ezt tartja szem előtt, 8 százalék számára pedig ez a legfontosabb szempont –, 57 százalék gondol rá, de inkább nem ez alapján dönt, és csupán 7 százalék hagyja teljesen figyelmen kívül ezt a tényezőt.

Fotó: Figyelő

A szemléletváltásban sokaknál a pandémia is szerepet játszik: 24 százalékuk már a Covid-19 megjelenése előtt is környezetkímélőbben élte életét, 10 százalékuk a világjárvány óta figyel nagyon a fenntarthatóságra, 39 százalékuk pedig kis mértékben, de tudott változtatni a hozzáállásán az elmúlt 1,5 évben.

A kérdőív arra is kitért, milyen fenntarthatósági lépéseket tesznek a magyarok karácsonykor.

Az ünnepi időszak alatt a kitöltők 59 százaléka gyűjti szelektíven szemetét, amivel segítik, hogy az arra alkalmas csomagolások visszakerüljenek a körforgásba.

A pazarlás visszaszorítása érdekében a lakosság 46 százaléka korábbi csomagolásokat, dobozokat választ az ajándékokhoz, 25 százalék pedig új, de környezetbarát csomagolóanyagot vesz. A zöld hozzáállás az ünnepi bevásárláson is meglátszik: 47 százalék saját zacskót visz a boltba, 6 százalék csak fenntartható csomagolású ajándékokat vesz, míg 5 százalék kizárólag környezetkímélő védőborításban lévő árut vásárol a karácsonyi étkezésekhez. A válaszadók csupán 12 százaléka nem tesz semmilyen fenntarthatósági lépést az ünnepek alatt.

Így lehet nyugodt a karácsony Gulyás Gergely szerint

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink