Egyre kevesebb új autót helyeznek forgalomba

Hírek Figyelo.hu

Idén októberben 9131 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, csaknem négyszázzal kevesebbet, mint szeptemberben – derült ki a Datahouse legfrissebb jelentéséből. 2020 azonos hónapjához viszonyítva 23,6 százalékos a lemaradás, 2019-hez képest pedig 26,7-es. Június óta folyamatosan csökken a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma, az október a második leggyengébb hónap volt az idén.

A leggyengébb eredményt januárban érte el a piac 8868 autóval, a legjobbat pedig márciusban produkálta 12 433-mal.

Eddig az idén összesen 103 683 új személygépkocsi került a magyar utakra.

Fotó: DesignRage, PuzzlePix/Shutterstock

A márkák közötti megoszlásban továbbra is toronymagasan

a Suzuki vezet, 1266 személyautót helyezett forgalomba októberben, ezzel a piac 13,86 százalékát szerezte meg.

A második a Ford lett 898-cal és 9,83 százalékos piaci részesedéssel, a harmadik pedig a Toyota 773-mal, és csak alig csúszott le a dobogóról a Kia, amely 761 gépkocsit helyezett forgalomba a múlt hónapban. A Suzuki egyébként egész évben vezette a listát, a Fordnak azonban volt néhány gyengébb hónapja, amikor a szállítási nehézségek miatt csak a hatodik-hetedik helyen végzett.

A globális alkatrészhiány, valamint a logisztikai problémák a teljes autóipart fékezik, a gyártóknak ugyanis hiába van nagy rendelésállományuk, a teljesítést drasztikusan visszavetik az említett nehézségek. Az ágazati szakemberek szerint nincs reális esély arra, hogy az idén megoldódjon a félvezetőhiány, de várhatóan 2022 második fél évében helyreáll a globális autóipar.

E-autókat gyárt hazánkban a Mercedes

(Borítókép: Angel Garcia / Bloomberg / Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink