Egyensúlyi pályára állítanák a kórházakat

Hírek Figyelo.hu

Az egészségügy finanszírozásának jövőjéhez hozzátartozik a teljesítményfinanszírozás rendszerének korrekciója, az egészségügyi intézmények egyensúlyi pályára állítása, a pénzügyi reagálóképesség megteremtése, a központosított egészségügyi logisztikai rendszer kialakítása, valamint a „veszteséges” szakmák kompenzációja és a finanszírozási díjparaméterek felülvizsgálata is – mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az IME egészséggazdasági konferenciáján.

Hozzátette: 2021-ben 915 milliárd forinttal több jut az egészségügyi kiadásokra, mint 2010-ben.

Kiemelte, a szakmapolitika új alappillérei a nemzeti egészségügyi programok kiterjesztése, a prevenciós szemlélet, az ellátórendszer struktúrájának átalakítása és az egészségügyben dolgozók megbecsülése, a bérezéstől kezdve a munkakörülmények javításáig – sorolta. Néhány programot kiemelve megemlítette, hogy a HPV-oltást a lányok 85 százaléka veszi, a fiúk körében pedig 71 százalékos az átoltottság. Az influenza elleni oltást tavaly dupla annyian kérték, mint egy évvel korábban. A háziorvosokhoz kiszervezett vastagbélszűrési program pedig sok ezer ember életét mentette meg.

2017-2026 között 700 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Program keretében az egészségügyre.

Ennek keretében 24 kórház, 32 szakrendelő újul meg, az intézményekben orvostechnológiai eszközök beszerzése valósul meg, és informatikai és infrastrukturális fejlesztések történnek. A Magyar Falu Program keretében 2019-2020 között 19,81 milliárd forintot fordítottak ez egészségügyre, a program egyébként 2021-ben is folytatódik.

Fizetésképtelenek a kórházak

Kiemelte, hogy a nemzeti humán reprodukciós program eredményei már érezhetők. Az államtitkár elmondta, 2020. februárjától 100 százalékban támogatják a meddő párok számára a szükséges gyógyszereket, ingyenesek a kivizsgálások és a kezelések. Így a gyermekre vágyó szülőknek nem kell több százezer forintot fizetni a meddőségi kezelésekért. Előadásában kitért arra is, hogy ha a Dél-budai Centrumkórház megvalósítása tartja a tempót és 2026-ra elkészül az jelentős változást fog jelenti az egészségügyi ellátásban.

Nagy ugrás várható az egészségügyi digitalizációban

(Borítókép: Horváth Ildikó egészségügyért felelõs államtitkár expozét tart a veszélyes pszichotróp anyag kábítószerlistára vétele érdekében az emberi alkalmazásra kerülõ gyógyszerekrõl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. (MTI/Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink