Drámaian hosszúak a várólisták

Hírek Figyelo.hu

Jelenleg 35 ezernél is többen várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra a kórházakban – ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adataiból. A pandémia miatt 36 féle ellátástípusban érhető el várólista, 2020-ban a világjárvány kitörése előtt összesen 13 betegségcsoportban létezett a feltorlódott betegszámot tartalmazó nyilvántartás. Tavaly év elején összesen 19,5 ezren várakoztak valamilyen műtéti beavatkozásra. 2020-ban a jelenleginél alacsonyabb várakozó betegszám annak volt köszönhető, hogy 2014 és 2019 közötti a várólisták csökkentésére összesen 33,2 milliárd forintot fordítottak a központi költségvetésből – válaszolta a NEAK a VG-nek.

A pandémia kitörése előtt, 2020 januárjában szürkehályog-műtétre nyolcezren várakoztak, az átlagos várakozási idő 71 nap volt.

Jelenleg a szembetegségben szenvedőknek kell a leghosszabb várólistát végigállni, szürkehályog-műtéteknél 12,1 ezer fő vár operációra. A várakozási idő 0-1127 nap között alakul, vagyis akár több mint három évig kell türelmesnek lenni ahhoz, hogy a műtét megtörténjen. Szintén nagyon hosszú a várólista a térd- és csípőprotézis műtétek esetében, utóbbira 6529-en várakoznak, előbbire 7700-an. Csípőprotézis esetében a maximum várakozási idő hat és fél év is lehet, térdprotézisnél pedig több mint nyolc év.

Adósságspirálban a kórházak

A Covid-19 miatti veszélyhelyzet már több, mint egy éve tart, amely világszerte és így Magyarországon is újraszabta az egészségügyi ellátás prioritásait és átmenetileg kisebb teret tudott nyújtani a tervezhető ellátások számára – írta a NEAK.

Hozzátették, folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet.

A halasztott esetek száma irányított többletforrással, a kapacitások időszakos átszervezésével csökkenthető, így hamarosan lehetségessé válik a korábbi kedvező várakozási idők szintjének elérése – véli az egészségbiztosító. Kiemelték: az Egészségbiztosítási Alapban idén is ötmilliárd forintot különítettek el a várólisták mérséklésére.

A Magyar Kórházszövetség szerint az összes várakozó beteg ellátásáig fontos lenne folytatni és külön soron megjelenő finanszírozással biztosítani a várólista-köteles és a kapacitáshiányos várólistán lévő beavatkozások elvégzését. A Magyar Kórházszövetség javasolja az egynapos ellátások ismételt kivételét a teljesítményvolumen-korlát (tvk) alól, biztosítva ezáltal azoknak a várakozó betegeknek az ellátását, akiknek a problémája egynapos ellátás keretében megoldható.

A fekvőbetegellátó intézményekben szükség lehet plusz finanszírozásra a várólisták mérsékléséhez – válaszolta a lapnak Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Fontos, hogy előreláthatóan novembertől visszaáll a rendszer az átlagfinanszírozásról a teljesítmény- finanszírozásra – tette hozzá az orvosi kamara alelnöke.

Kiemelte: gyakori, hogy egy adott beavatkozásra az egyik kórházban sokkal többen várnak, mint egy másikban.

Sokat segítene, ha a páciensek figyelmét erre felhívnák és ha a beteg elfogadja, irányítsák át akár egy másik megye intézményébe is. A kamara szerint azzal is csökkenthető lenne a várakozó betegek száma, ha az egészségügyi magánellátókkal a NEAK a kapacitáshiányos beavatkozások esetében szerződést kötne. Így NEAK- finanszírozás mellett sok beteg számára elérhetők lennének a műtétek, és sokkal hamarabb csökkenhetne a csípő- és térdprotézis operációknál és a szemműtétek esetében a feltorlódott betegszám.

(Borítókép: Getty Images)

További híreink