Bűvös magasságokba tart a Bitcoin árfolyama?

Hírek Figyelo.hu
Számtalan tényező hajtja a Bitcoin árfolyamát. Egyre több kisbefektető érdeklődik a kriptopiac iránt, de az is jót tesz a kurzusnak, hogy kiderült, az amerikai kormányzat nem korlátozza a Bitcoint. Ugyanakkor a kriptodevizára jellemző 4 éves periodicitás adhatja most a legnagyobb lökést a VG-nek nyilatkozó szakértő szerint.

Négyévente felforrósodik a kriptoínyencek hangulata, ugyanis a blokkokban található bitcoinok száma lefeleződik. Folyamatosan kerül forgalomba a digitális aranyból, de ennek a mértéke nagyjából 4 évente, minden 210 ezredik blokknál lefeleződik, így tehát egyre kevesebb új bitcoint dobnak piacra. A VG-nek nyilatkozó Vidákovics Attila, a D-Labs alapítója szerint,

ha a 2013-at, és 2017-et jellemző mozgásokat nézzük, akkor még bőven nem vagyunk a mostani ralli végén.

Az eddig októberben látott nagy hajrá tehát kitarthat akár az év végéig, sokan 250-300 ezer dolláros Bitcoin árfolyamot vizionálnak, ez azonban jelentősen túlzó a szakértő szerint.

Vidákovics Attila szerint nehezen becsülhető az emelkedés mértéke,

de 100 ezer dollár körüli Bitcoin árfolyamot valószínűleg lehet várni az év végére.

Maguk a kriptohívők is hajtják az árfolyamot Vidákovics szerint. A tartós ralliban bízva ugyanis visszatartják, nem adják el Bitcoinjaikat, míg mások a mostani árszinteket beszálló pozíciónak tartják, és szeretnének bevásárolni az egyre dráguló eszközből. Idén amúgy is sok befektető figyelt fel a Bitcoinra, ez hajtotta nyáron rekordszintre, 64 ezer dollár fölé a kriptodeviza kurzusát. Innen lejtmenet következett, 30 ezer dollár alatt tudott megkapaszkodni az árfolyam júliusban, de októberre csaknem megduplázta értékét, és kedden reggel 57 ezer dollár fölött is jegyezték a digitális pénzt.

Közben a legnépszerűbb altcoin, azaz a kettes számú kriptodeviza, az Ethereum árfolyama is hasonló utat járt be.

A mostani masszív emelkedést intézményi befektetők vásárlásai is okozzák. Vidákovics Attila szerint a nagy befektetési bankok nem tudják, és nem is akarják kihagyni a kínálatukból a kriptoeszközöket, vagy az azokat követő alapokat, olyan mértékben megnőtt a kisbefektetői érdeklődés a digitális termékek iránt. A lakossági befektetők, az infláció gyorsulásának időszakában új eszközöket keresnek, és hajlandóak beszállni a nagyon volatilis kriptopiacra is. Ugyanakkor valamiféle védelmet, folyamatos árfolyamkövetést, és hozzáadott értéket várnak a nagy befektetetési szolgáltatóktól azok, akik nem maguk akarnak kereskedni valamelyik kriptotőzsdén.

A D-Labs alapítója a gazdasági lapnak azt mondta,

a magyar kriptohívők többségében maguk üzletelnek,

és a hagyományosan népszerű Binance, és Kraken tőzsdék mellett egyre többen használják a CoinbasePro, a Uniswap, és a pancakeswap platformokat is.

A ralliban Vidákovics szerint annak nem kell túlbecsüli a jelentőségét, hogy a tengerentúlon nem tervezik a Bitcoin betiltását, de az tény, hogy felhúzhatja az árfolyamot az is, hogy egyre több jegybanki vezető, és befektetési guru foglalkozik a kriptoeszközökkel. Ez a kommunikáció ugyanis népszerűsítheti a digitális eszközöket a kisbefektetők szemében.

Hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink