A Bitcoin még nem az új arany

Hírek Figyelo.hu

Törékenynek bizonyult a kedvező hangulat, ugyanis a kínai ingatlanfejlesztő óriás, az Evergrande esetleges bedőlése kapcsán megremegett a befektetők keze, és eladási hullámot indítottak a kriptodevizák piacán is. Az elmúlt napokban a legnagyobb kriptodeviza, 48 ezer dollár környékéről zuhanni kezdett, alig tudott megkapaszkodni 40 ezer dollár fölött, kedden délután 43 ezer dollár környékén jegyezték a Bitcoint – írja a VG elemzése.

Mostani mélypontját 40.192 dolláron érte el, augusztus elején volt utoljára ilyen szinten a legnagyobb kriptoeszköz dollárhoz viszonyított kurzusa.

Ahogyan az lenni szokott, a többi kriptoeszköz is veszített értékéből, az Ethereum például a múlt heti 3600 dollár fölötti jegyzésről egészen 2900 dollár alá esett. Az elmúlt időben sokan már-már egy újfajta menekülőeszköznek tekintették a Bitcoint, a mostani helyzet azonban megkérdőjelezi az effajta gondolatok hitelességét. A New York-i Egyetem pénzügyi professzora a CNBC-nek azt mondta, ahogy eddig is, a jövőben is extrém ingadozások jellemezhetik a kriptopiacot, David Yermack szerint annak ellenére, hogy számtalan befektető a korábbi nagy bitcoin emelkedésre alapozva várja, hogy ismét eluralkodjanak a bikák a kriptopiacon, és nagy pluszok jöjjenek, ez nem történik meg. Úgy véli, a Bitcoin spekulatív eszköz marad, aminek jelentősen nőtt a népszerűsége, de még mindig sokan nem ismerik működését, így továbbra sem lehet mainstream befektetésnek tekinteni.

Hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

Más elemzők is a kriptopiac veszélyeire hívják fel a figyelmet. Nik Bhatja, kripotopiaci szakértő, számtalan szakkönyv szerzője szerint a Bitcoin sokkal inkább a kockázatos eszközökkel áll rokonságban, semmint a hagyományos piaci befektetésekkel. Elméletét azzal támasztja alá, hogy a bitcoin-hívők maguk is azt hangsúlyozzák, hogy az eszköz nem korrelál a részvénypiacokkal.

Pete Humiston, a Kraken nevű kriptotőzsde menedzsere szerint ugyanakkor a Bitcoin igenis egy feltörekvő, menekülőeszköz, ami egyelőre jóval ingatagabb, mint a részvények.

Most még hajlamos arra, hogy időnként együtt mozogjon a hagyományos piacokkal

– tette hozzá.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink