Box: újabb népmesei hősökre várva

Hírek Figyelo.hu
Nincs könnyű helyzetben a magyar ökölvívás Tokió előtt: akár két-három bokszolónk is ott lehet az olimpián, de előfordulhat, hogy egy sem.

A hazai versenyek nevezési létszámait csökkenő tendencia jellemzi, márpedig ha kisebb a merítés, nem csoda, hogy az átütő nemzetközi sikerek is ritkábban jönnek. Az elmúlt éveket összegezve, Harcsa Zoltán Európa-bajnoki bronzérme és Bernáth Attila ifjúsági Eb-címe után véget is ér a felsorolás

– mondta a Figyelőnek Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) társelnöke, aki versenyzői pályafutása során cirkáló- és félnehézsúlyban is profi világbajnok volt, az amatőrök között pedig világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes. Ahhoz, hogy a tehetséges gyerekek jelentős része ne morzsolódjon le, úgy véli, a harc helyett a technikára kellene tanítani őket. A mai profik közül Szellő Imrében és Bacskai Balázsban ott van a lehetőség egy nagy sikerre, de ahogy a MÖSZ társelnöke fogalmazott, ők már megették a kenyerük javát. „Bárcsak minél többen átélhetnék azt, amit mi Kovács »Kokó« Istvánnal és Balzsay Károllyal. Népmesei hősök voltunk, hamuban sült pogácsával a tarisznyánkban kerekedtünk fel, és képviseltük a magyar bokszot a nagyvilágban. Újabb példaképek kellenek, hogy a sportág visszaszerezze a vonzerejét” – húzta alá. Ehhez az első lépés a tokiói olimpia lehet, ahol Erdei Zsolt szerint Rióhoz hasonlóan két kvótával már ki lehetne egyezni, igaz, ebből három éppúgy lehet, mint nulla.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Két tokiói kvótával kiegyezne Balzsay Károly szövetségi kapitány is, aki Madárhoz hasonlóan profi világbajnok, ő nagyközépsúlyban ért fel a csúcsra. A Figyelőnek hangsúlyozta: előnyt kell kovácsolni abból, hogy az európai bokszolóknak kedvezőbb a kvalifikációs rendszer. Ha Rio előtt a mostani szisztéma lett volna érvényben, nemcsak két magyar bokszoló – Harcsa Zoltán és Bacskai Balázs – utazhatott volna, hanem öt: négy férfi és egy nő. Mivel a súlycsoportokban felfelé haladva egyre kevesebb a kiadó hely, a szakvezető szerint a 75 kilogrammban érdekelt Harcsának vagy a 91 kilós Hámori Ádámnak nem lesz könnyű dolga, de van esélyük: az előbbinek a mentális erejére, az utóbbinak a jó sorsolásra is szüksége lenne. Balzsay szerint kvótaszerzésre kézenfekvőbb esély mutatkozik az alacsonyabb súlycsoportokban, így várhatóan 52 kilóban Szaka István, 57-ben Gálos Roland, 63 kilóban pedig Kovács Richárd vagy Fodor Milán küzdhet Tokióért.

A teljes cikk a Figyelő 8. számában olvasható
(Borítókép: Julien Warnand / MTI / EPA)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink