Az ötödik hullám elérte Romániát

Hírek Figyelo.hu

A bukaresti hatóságok szerint Romániában elkezdődött a koronavírus-járvány ötödik hulláma, és jelenleg az omikron-változat szórványos terjedése tapasztalható, de egy-két héten belül tartós közösségi terjedés várható. Az országban az egyik leggyorsabb növekedési tendenciát regisztrálják európai viszonylatban – emelte ki a VG helyi tudósítása.

Miközben néhány hete még napi néhány száz új esetet diagnosztizáltak, ez az adat most több ezerre rúg naponta, a múlt héten csaknem négyszer annyi új koronavírusos megfertőződést jegyeztek, mint az azt megelőző hét nap során.

A pandémia kirobbanása óta több mint 59 ezren vesztették életüket koronavírussal összefüggésbe hozható okok miatt Romániában, jelenleg 2565 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, négyszázan szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy vasárnap esti televíziós műsorban ama reményének adott hangot, miszerint,

az újonnan regisztrált esetek nem terhelik le az egészségügyi rendszert.

A tárcavezető újfent elmondta, hogy nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni oltást, felhívta azonban a figyelmet, hogy

a romániai kórházak intenzív osztályain fekvő fertőzöttek körében, illetve a vírussal összefüggésbe hozható elhalálozások esetében tízből kilenc személy nem vette fel az oltást.

A szociáldemokrata miniszter egyébként javaslatot tett a zöldigazolvány kötelezővé tételére a munkahelyen, ezt azonban – Klaus Iohannis államfő ellenkezése miatt – a bukaresti nagykoalíció egyelőre vonakodik gyakorlatba ültetni.

Gyermekvállalás Romániában: kockázatból lehetőség

(Borítókép: Romániai covid-osztály Fotó: Andrea Campeanu/Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink