Az ex-gyarmat tőkepiaca előzi a briteket

Hírek Figyelo.hu
A Goldman Sachs szerint szárnyalni fog az indiai tőkepiac a következő 3 év során, elsősorban a digitális gazdaság előretörésének köszönhetően.

India 2024-re a világ ötödik legnagyobb részvénypiacává válhat, megelőzve a brit piacot is a Goldman Sachs szerint – írta a CNBC. Az ország részvénypiaca addigra elérheti az 5 ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációt, melyet az újonnan tőzsdére lépő cégek hajtanak.

Az országban várhatóan akár 150 vállalat léphet tőzsdére a következő 3 év során, 400 milliárd dollárral növelve a részvénypiacokon jegyzett cégek piaci kapitalizációját a befektetési bank szerint.

Az indiai startupok az ide év IPO-i során 10 milliárd dollárnyi tőkét vonzottak, ami több mint az elmúlt három év alatt összesen elért eredmény. Mindennek hatására az ország részvénypiacainak összértéke 3,5 ezer milliárd dollárról 2024-re elérheti az 5 ezer milliárd dollárt – hangsúlyozta a VG szemléje.

Az ország legnagyobb startupjai egymás után jelentik be tőzsdére lépésüket, legyen szó az ételkiszállítással foglalkozó Zomatóról, a fizetési szolgáltató Paytm-ről, a taxiszolgáltató Oláról vagy az e-kereskedelemmel foglalkozó Flipkartról.

Indiában 800 millió internetfelhasználó és fél milliárd okostelefon tulajdonos van, köszönhetően az olcsó mobiladatnak.

Nem meglepő, hogy egyre több unikornis – 1 milliárd dollárnál értékesebb startup – jön létre az országban, a Goldman Sachs 67 ilyen vállalatról tud, melyek közül 27 2021-ben érte el az 1 milliárdos álomhatárt. Ezen cégek túlnyomó többsége a digitális gazdaságot erősíti. A befektetési bank szerint ezen cégek megjelenése a tőzsdéken alapvetően alakíthatja át a szubkontinens részvénypiacait.

Mint írták, mindennek eredményeként India része a globális részvénypiacon 2,8 százalékról 3,7 százalékra fog nőni a bank szerint, ami nagyobb mértékű növekedés,

mint az a 0,4 százalékos bővülés amire a globális GDP-ben elért aránya terén számít a Goldman az országtól, ráadásul hosszabb, 5 éves időtartam alatt.

A szubkontinens tőkepiacain az új gazdaságot képviselő papírok aránya is jelentősen 5-ről 12 százalékra nőhet a befektetési bank elemzése szerint.

Magyar eszközök kerülnek az indiai reaktorba

(Borítókép: Úszó növényzet, vízszűrő berendezéssel, amelyet Delhi kormánya telepített a New Delhi Sanjay Van -tó tisztítására 2021. augusztus 24 -én. (Sajjad HUSSAIN, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink