Magyar eszközök kerülnek az indiai reaktorba

Hírek Figyelo.hu
Míg az új hazai nukleáris létesítmény hűtését a Duna vizével oldják majd meg, az indiaiét az Indiai Óceánhoz tartozó Laccadive-tengerével.

Az oroszországi Roszatom már építi az indiai Kudankulam Atomerőmű ötödik blokkját. A munka indulására szervezett online ceremóniát egy látványos művelethez időzítették: beöntötték az első adag betont a reaktorépület alaptestébe. Előzőleg már előkészítették a főépület, segédépületek, a blokkvezérlő, a turbinagépház, a normál üzemi áramellátást valamint az üzemzavari áramellátás egységeinek alapozását – írta meg a VG.

Az építkezés pénzt hoz majd a hazai Ganz EEG konyhájára is. A társaság

négy és félmillió dollár értékű keringtető szivattyút gyártott le és csomagolt be alkatrészenként a kudankulami projekt számára.

Igaz, pénzt még nem kapott érte, mert a berendezések mind a napig a társaság kőbányai gyárának csarnokában vesztegelnek. Ennek az az oka, hogy azokat a megrendelő nem tudta átvenni a megállapodott időpontig a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt korlátozások miatt. Most úgy áll, hogy a hatalmas ládákat július végén rakják hajóra, a vevő pedig csak ezután rendezi a számlát.

A Ganz EEG az orosz Roszatomhoz tartozó Atomenergomas gépgyártó vállalat leánycégeként az indiai mellett szállít például bangladesi, finnországi és törökországi atomerőművekhez is. Gyártana a Paks II. projekt számára is parti vízkivételi szivattyúkat, illetve turbinagépház- szivattyúkat – ez mintegy 50 millió eurót jelentene számára –, továbbá ringbe szállna a fűtőelemeket átrakó berendezés gyártásáért is.

A kudankulami atomerőmű másik magyarországi vonatkozása, hogy 3+ generációs reaktorai lesznek, ahogyan a tervek szerint az 5. és a 6. paksi atomblokknaknak is. Igaz, 3+-os modell a Roszatom által jelenleg épített legtöbb további nukleáris egység is, de azok az 1000 megawattos kudankulami egységtől eltérően többnyire 1200 megawattosak lesznek, ahogyan a paksiak is. Fontos egyedi eltérés az Indiában és majd Magyarországon épülő atomerőmű között, hogy míg a paksi blokkok hűtését alapvetően a Duna vizével oldják majd meg, a kudankulamiét tengervízzel. A Roszatom minapi közleménye hangsúlyozta, hogy a Kudankulam Atomerőmű új blokkjai megfelelnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legszigorúbb biztonsági követelményeinek. Az új blokkok megrendelője az Indian Atomic Energy Corporation, a blokkok tervezője és a berendezések szállítója a Nyizsnij Novgorod-i ASZE mérnöki vállalat. Az ASZE csoportot az előbbi cég mellett a moszkvai Atomsztrojexport és a szentpétervári Atomenergoprojekt alkotja. A csoport rendelésállományának 80 százaléka külföldi projekt.

(Borítókép: Pallava Bagla/Corbis via Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink