Az áramtermelés drágult, a fogyasztás csökkent októberben

Hírek M. O. A.
Az augusztus-októberi időszakban a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének előzetesen becsült adatait is figyelembe véve a villamosenergia felhasználás 1,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október havi villamosenergiapiaci riportjában.

Miközben középtávon a piacok továbbra is jelentős szűkösséget áraznak, és a 2023-as éves termék ára is 400 €/MWh felett alakult, a másnapi piacon a hónap eleji 300 €/MWh-t meghaladó szintről október végére átmenetileg 160 €/MWh-ra csökkentek az árak. Novembertől azonban újra emelkedni kezdtek az árak, jelenleg 400 €/MWh körül ingadozik a másnapi villamosenergiatermék ára. A másnapi villamosenergia árak időleges beszakadását a földgázárak okozták. (A földgázpiacon átmeneti kínálati bőség alakult ki, mert az enyhe időjárás miatt visszaesett a kereslet, a tárolók telítődése miatt pedig nehéz volt többletforrásokat elhelyezni. A hó végén a másnapi piaci árak így átmenetileg visszatértek az egy évvel korábbi szintre.)

A paksi karbantartás befejeztével a nukleáris termelés 27,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az előző év októberéhez képest 7,1 százalékkal csökkent az öt legnagyobb európai piac termelése – továbbra is a francia visszaesés volt a legnagyobb, 21,8 százalékkal. A nukleáris termelés 31 százalékkal csökkent az előző évihez képest, a megújuló nem változott, a fosszilis előállítás nőtt. A földgáz tüzelésű termelés 18 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A hazai termelés az előző évihez hasonló szinten alakult. A paksi karbantartás befejeztével a nukleáris termelés 27,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. A lignit alapú előállítás is nőtt, ebben a hónapban elérte az 564 MWh-s átlagos órás mennyiséget, ami az utóbbi 3 év legmagasabb értéke. A maximális naperőművi termelés az évszaknak megfelelően csökkent és az 1685 MW-os maximális értéket érte el. A földgáz üzemű egységeknél csökkent a rendelkezésre állás a gönyűi erőmű karbantartása miatt.

Az előbbiek is jól mutatják, nélkülözhetetlen a paksi bővítés és megkerülhetetlen az atomenergia szerepe. Noha szükség van megújuló energiaforrásokra, azok időjárásfüggőségük miatt nem képesek kiváltani a nukleáris energiát, nem beszélve arról, hogy egy szélerőmű élettartama mindössze 20-25 év a hatvan évig is működőképes atomerőművekéhez képest.

Borítókép:

Ezek is érdekelhetnek

További híreink