Alig több mint két évtized a szélerőművek élettartama

Hírek M. O. A.
Szélerőművekkel nem garantálható az ellátásbiztonság, bár hasznosak és szükségesek a megújuló energiaforrások, nem képesek kiváltani az időjárásfüggetlen atomenergiát. A szélerőművek teljesítménye igen szélsőségesen ingadozhat.

A Brüsszel által az ukrán-orosz válság miatt kivetett Oroszország elleni szankcióknak nagyon súlyos következményei vannak. Az európai országok áram-, gáz, -és szénhiánnyal szembesülnek, miközben az energiaárak drámai magasságokba emelkedtek – írta Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértőre hivatkozva a magyarnemzet.hu.

Bár növekedett a szélerőművi kapacitás 2020-hoz képest, a szélkerekek által termelt energia csökkent
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto / AFP

Németországban miután világossá vált, hogy a nap és a szélerőművek nem képesek ellátásbiztonságot garantálni, visszatértek a szénerőművekhez, és a közelmúltban bejelentették, hogy a három, még üzemelő atomerőművi blokkot jövő év tavaszáig kívánják üzemeltetni. Hárfás Zsolt emlékeztetett, az orosz szénimportra szankciók vonatkoznak, és hiába van Németországban már közel 127 000 MW nap- és szélerőművi kapacitás, ha ezek teljesítménye az időjárás és a napszakok függvényében nagyon sok esetben néhány ezer MW-ra esik vissza.

Kifejtette még, a szélerőművek teljesítményét nem lehet összehasonlítani egy atomerőmű teljesítményével, azaz 1 MW szélerőművi kapacitás nem egyenlő 1 MW atomerőművi kapacitással. Amíg az atomerőművek folyamatosan télen-nyáron, éjjel-nappal képesek az áramtermelésre, a szélerőművek termelése az időjárás, a napszak és az évszakok függvényében folyamatosan hektikusan változik nemcsak napról-napra, hanem évről-évre is. Jó példa erre az, hogy a tavalyi évben az Európai Unióban 15 000 MW-tal növekedett a szélerőművi kapacitás 2020-hoz képest, de ettől függetlenül a szélerőművek termelése nemhogy nőtt volna, hanem csökkent – ismertette Hárfás Zsolt a lap megkeresésére.

A szakértő szerint érdekes még, hogy az idehaza telepített szélkerekek tavaly, az év napjaival arányosítva összesen huszonhét napon keresztül nem csupán nem termelték, hanem fogyasztották az energiát, élettartamuk pedig harmada a hatvan évig is használható nukleáris erőművekének.

Ami a kiszámíthatóbb működésű naperőműveket illeti, fontos helyük van az energiamixben, a kormányzati ösztönzők hatására folyamatosan növekszik a villamosenergia-rendszerbe betápláló naperőművek száma Tavaly decemberi adatok szerint a leggyakrabban földre telepített napelemparkok beépített kapacitása már csaknem 1830 MW, a háztartási méretű napelemeké pedig mintegy 1125 MW volt. Azonban szintén időjárásfüggő mivoltuk miatt akadtak bőven olyan negyedórás időintervallumok, amikor a napelemek semmit nem tápláltak be a hálózatba. Hárfás Zsolt korábban ezekkel kapcsolatban korábban azt mondta, a meglévő kapacitások hiába közelíthetik a paksi erőműét, a napenergia és az atomenergia egyáltalán nem csereszabatos egymással, egy megawatt naperőművi kapacitás nem egyenlő egy megawatt atomerőművi kapacitással, főleg az éjszakai időszakokat is hozzávéve átlagosan csupán hatodának feleltethető meg.

Borítókép forrása: Alberto Masnovo, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink