Alig bír a piac a lakáshitel-kihelyezésekkel

Hírek Figyelo.hu
Májusban már 460 milliárd forint felett járt a lakáshitel-piac, ami éves összevetésben 21,6 százalékos növekedés – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból

A májusi, bő százhúsz milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződésnek köszönhetően az év első öt hónapjában már 460 milliárd forint felett járt a piac, ami éves összevetésben 21,6 százalékos növekedés – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A VG szerint az élénk keresletet az is jól szemlélteti, hogy az idei első öt hónap már majdnem akkora friss állományt hozott, mint a teljes 2016-os év, amikor összesen 468,3 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek. Ha pedig a mostani tendencia fennmarad – és erre minden esély adott – akkor a lakáshitel-kihelyezések mennyisége 2021-ben jelentősen meghaladhatja a 2020-ra kimutatott, 928,2 milliárd forintot.

A piac növekedéséhez több tényező is hozzájárulhat.

Az egyik, hogy tavaly, a koronavírus-járvány kitörését követő hónapokban a lakáshitelek piaca is megtorpant – igaz, nem olyan látványosan, mint a fogyasztási kölcsönöké –, vagyis a bázis nem olyan magas, mint a pandémia hatása nélkül lehetett volna. A másik, hogy a magyarországi lakáspiacon újra erősödik a kereslet, miközben az emelkedő árak nyomán egyre több háztartás nyúl banki finanszírozáshoz.

Áremelkedésbe fordult az ingatlanpiac

A piacot emellett fűtik a lakáscélokhoz kapcsolódó állami ösztönzők is, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), és az év eleje futó Otthonfelújítási program is.

A cikk szerint az állami programok hatása pedig egyre jobban tükröződik az MNB statisztikáin.

Miközben a felújítási, korszerűsítési céllal felvett hitelek aránya az elmúlt években 2-4 százalék között mozgott az új szerződéseken belül, 2021. első öt hónapjában már megközelítette a 8 százalékot, csak a májusi hónapot vizsgálva pedig már 11 százalék felett járt, 13,4 milliárd forintnyi friss volumen mellett.

Ezek persze még mindig nem kiugróan magas számok, de az ilyenkor szokásos átfutási időket figyelembe véve egyáltalán nem rosszak. (A lakáshitelek túlnyomó részét egyébként most is használt lakások vásárlására fordítja a lakosság, itt idén az első öt hónapban 71,7 százalékos volt az arány, még valamivel magasabb is, mint egy évvel korábban.)

Kiemelték, a CSOK és az Otthonfelújítási program hatása nyomán pedig a támogatott lakáshitelek aránya is egyre feljebb kúszik az új kihelyezéseknél.

A jegybank adatai szerint január és május között több mint 80,6 milliárd forintnyi, újonnan folyósított lakáshitelhez kapcsolódott valamilyen állami támogatás, ami 17,5 százalékos súlynak felel meg, miközben egy évvel korábbra még 17,3, 2019. első öt hónapjára pedig 9,9 százalékos arányt mutatott ki az MNB.

A Balaton már a fővárosnál is drágább

Az élénk kereslet – és részben a még mindig élő törlesztési moratórium – nyomán a lakáshitelek állománya is stabilan emelkedik a háztartásoknál: május végén már elérte a 4188,9 milliárd forintot, ami 11,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

(Borítókép: Játszótér a gettorfi állatkertben. 2021. január 22., Schleswig-Holstein, Gettorf (Frank Molter, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink