A Balaton már a fővárosnál is drágább

Hírek Figyelo.hu
A Takarékbank kutatása szerint a magyar tenger környékén átlag 22 százalékkal drágábban kínálták a lakásokat 2020-ban, mint egy évvel korábban. Az ármelkedés a Balaton környékén kimagasló volt, hiszen tavaly, részben a koronavírus-járvány hatásai miatt, országos szinten csak 9 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak.

A hazai üdülőövezetekben megvételre kínált ingatlanoknál – Budapestet leszámítva – átlag 14 százalékos drágulást regisztrált a pénzintézet 2020-ban; a Balaton környékén ennél 5 százalékponttal magasabb, 22 százalékos volt az árnövekedés. Összehasonlításképp: 2019-ben országszerte, a fővárost szintén nem számítva, 18 százalékos volt a lakásár-emelkedést.

A budapesti üdülőövezetekben tavaly elhanyagolható, alig 3 százalékos árnövekedést regisztráltak, ennek ellenére továbbra is a fővárosi volt országos összehasonlításban a legdrágább üdölőkörnyék – itt az üdülő- és lakóingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 651 ezer forint volt 2020-ban. A második helyen a Balaton környéke következett, ahol a jelentős drágulásnak köszönhetően a fajlagos árak átlépték a félmillió forintot. Sőt, Siófokon ennél is drágábban, átlag 660 forintos négyzetméteráron lehetett nyaralót vásárolni már tavaly is. A harmadik legtöbbet Sopron-Kőszeghegyalján kellett fizetni a lakóingatlanokért és üdülőkért, miután egy év alatt átlag 12,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak.

Fotó: Takarékbank

Miközben tavaly országos szinten 15,5 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint egy évvel korábban, a Balaton környékén mindössze 5,8 százalékkal csökkent a forgalom. A Tisza-tónál – ahol átlag 9,1 százalékkal nőttek az árak egy év alatt – ennél is élénkebb érdeklődés volt tapasztalható, itt a tranzakciószámok 8,9 százalékkal nőttek 2019-hez képest. A 2020-ban tapasztalt drágulás ellenére tavaly is a Tisza-tónál lehetett a legolcsóbban nyaralóhoz (lakóingatlanhoz vagy üdülőhöz) jutni;

de már itt is meghaladták az árak a 100 ezer forintot, a 2019-es átlag 97 ezer után.

A Balaton mellett 2010 és 2020 között a Fonyódi járásban nőttek leginkább a lakóingatlanok és üdülők fajlagos árai (226 százalék), de jelentős áremelkedés jellemezte a Balatonfüredi járást is (158 százalék), valamint a Tapolcait is (141 százalék). A 10 év során a legkisebb árváltozás a Keszthelyi járásban volt megfigyelhető a vizsgált helyszínek közül (78 százalék).

Ugyanakkor a Balatonnál zajló újlakás-építések jelentősen befolyásolják az adott évek tranzakciós árait, így abban erőteljesebb kilengések is tapasztalhatók voltak az elmúlt éveben.

Elkerülhetetlen a strandbelépők drágulása

A Balaton mellett 2010 és 2020 között a Fonyódi járásban nőttek leginkább a lakóingatlanok és üdülők fajlagos árai (226 százalék),

2020-ban itt már átlag 630 ezer forintot kértek a lakások négyzetméterérért. Jelentős áremelkedés jellemezte a Balatonfüredi járást is (158 százalék), valamint a Tapolcait is (141 százalék). A 10 év során a legkisebb árváltozás (78 százalék) a Keszthelyi járásban volt megfigyelhető a vizsgált helyszínek közül; itt a partmenti és a parttól távolabbi települések árazásában sem volt lényeges különbség. Ugyanakkor a Balatonnál zajló újlakás-építések jelentősen befolyásolják az adott évek tranzakciós árait, így abban erőteljesebb kilengések is tapasztalhatók voltak az elmúlt években.

(Borítókép: Fürdõzõk a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifõorvos harmadfokú hõségriadót rendelt el a kánikula miatt. (MTI/Varga György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink