200 millió dollárért kelhet el David Bowie összes jogdíja

Hírek D. GY.
A művész örökösei előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a szerzői jogok eladásáról. Globális jelenség, hogy a nagy hozamvadászat közepette felértékelődnek az alkotók katalógusai.

A Financial Times úgy értesült hogy közel a megállapodás a művész szerzői jogainak eladásáról. Az összeg 200 millió dollár körül lehet. A streaming korszakban felértékelődtek a zeneszerzők életművei, a legnagyobb vevők között olyan befektetési alapok szerepelnek, mint a KKR, a Blackstone vagy az Apollo Global Management. A negatív reálkamatok korában, a monetáris szigorításhoz közeledve, egyre több alap lát fantáziát abban, hogy kihasználja a CD-DVD másolási. letöltési korszakból kilábaló zeneiparban rejlő üzleti lehetőségeket.

Tavaly többek között Bob Dylan, Stevie Nicks, Neil Young és Paul Simon is eladta szerzeményeik jogait.

Az említett három nagy alapkezelő az elmúlt hónapokban több mint 3 milliárd dollár értékben vásárolt zenei szerzői jogokat. A Goldman Sachs befektetési bank előrejelzése szerint a zeneipar bevételei a következő évtized folyamán a jelenlegi szint duplájára, 140 milliárd dollárra emelkedhetnek. A befektetési alapok túl a zeneipari hullámot meglovagolva tőzsdére ment a Universal Music és a Warner Music is, igen magas értékeltséggel.

Remek tőzsdei bemutatkozással nyitott a lemezkiadó

Az újonnan támadt érdeklődésnek köszönhetően megnőtt a kereslet az olyan kivételes katalógusok iránt, mint Bowie életműve. A Let’s Dance, a Heroes, a The Rise and Fall of Ziggy Stardust és még számtalan más legendás lemezt készítő Bowie zenéi iránt nem csak a streaming ipar érdeklődik, de egyre több filmhez és reklámohoz is használják dalait, ami szintén szép jogdíjbevétellel kecsegtet. Egy zeneműnek kétféle jogdíja van: az egyik a szerzői, a másik, ami a felvétel (újrafelvétel vagy feldolgozás) után illeti meg a jogtulajdonost.

A Bowie örökségét kezelő alapítvány szeptemberben állapodott meg a Warner Music kiadóval ez utóbbiakról.

David Bowie 2016-ban hunyt el, vagyonát, zenei jogait, jogíjait feleségére, Imanra, illetve két gyermekére hagyta. A zene mellett a zenebizniszben is forradalmat csinált, a Prudential nevű biztosítótársasággal együttműködve úgynevezett Bowie-kötvényt bocsátottak ki, amely fedezetéül a művész jövőben befolyó jogdíjai szolgáltak. A tranzakcióból Bowie cégének 55 millió dolláros bevétele származott, azonban nem sokkal később beütött a fájlcserélő-másoló hálózatok (ilyen volt például a Napster) korszaka, ami megtizedelte a zeneipar bevételeit. Ebből az időszakból, 2002-ből származik Bowie híres mondása -látván, hogy a fájcserélők hogy apasztják el jogdíjbevételeit -, amely szerint a zene hamarosan ugyanolyan termékké válik, mint víz, vagy a villanyáram. A Bowie kötvényeket végül 2007-ben likvidálták.

A világ legjobb kiadói között a Fonó

(Borítókép: Isztambuli graffiti David Bowieról Fotó: Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink