A székely autonómiához az erdélyi összmagyarság egységessége szükséges

Hírek
Fontos, hogy a székely autonómia nem területi elszakadást jelent, még ha sokan ezt is gondolják – mondta a Figyelőnek adott interjúban Szili Katalin miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin még szocialista korszakában, a 2004-es népszavazáson az MSZP ellenkampányával szembemenve lelkiismereti voksolásra biztatta a baloldali szavazókat. Azóta határon túli magyar nemzetrészek autonómiaelképzeléseinek összehangolásával foglalkozik, s folyamatosan járja Erdélyt, és a többi elcsatolt részeket – olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

A politikus a lapnak elmondta, hogy az erdélyi magyar politikai elitnek sikerült megállapodni az autonómia elképzeléséről, s szeptemberben fognak közös akciótervet kidolgozni. Szili Katalin szerint

fontos, hogy a fogalmakat és a definíciókat pontosan határozza meg az erdélyi magyar politikai elit, ugyanis sokak fejében az autonómia területi elszakadást jelent Romániától, pedig erről szó sincs.

A legfontosabb, hogy ugyanolyan jogaik legyenek a romániai magyaroknak, mint a finnországi svédeknek vagy a Belgiumban élő németeknek.

A határon túli magyar nemzetrészek autonómiaelképzeléseinek összehangolásával foglalkozó kormánybiztos úgy véli: öt éven belül már láthatóvá válnak az előrelépések, véleménye szerint a szomszédos államok meg fogják érteni, hogy a nemzeti kisebbségek felé nyitva őrizhetik meg keresztény kultúrájukat és identitásukat.

A politikus vágya nem más, mint hogy az ötvenedik Bálványosi Szabadegyetemen már egy székely autonóm régióban gyűlhessenek össze az érdeklődő magyarok.