2019/08/01

Szerintem

Beállítás és finomhangolás

Immár elértük a 20–64 éves korcsoportban a 75 százalékos foglalkoztatási rátát, 16 százalékot javítva ezáltal, így Málta után a második legjelentősebb növekedést tudhatjuk a magunkénak az unióban.

Számláló

Klímaváltozás és népességnövekedés

Aggasztó összefüggés fedezhető fel a klímaváltozás és a népességszaporulat között a világban.

Címlap

Lesz székely autonóm régió

A határon túli magyar nemzetrészek autonómiaelképzeléseinek összehangolásával foglalkozik immár négy éve miniszterelnöki megbízottként az Országgyűlés korábbi (2002 és 2009 közötti) szocialista elnöke.

Való Világ

Budapesti projektcsomag

A meg-valósult és a folyamatban lévő beruházásokat is lajstromba szedi a Főpolgármesteri Hivatal által összeállított, 439 tételes dokumentum. Ez kvázi Tarlós István „ajánlata” az őszi választásra.

Való Világ

Bringás nemzet

Az ősszel beindul a balatoni biciklikör fejlesztése, ám az elmúlt évek is számos kedvező fejleményt hoztak. Például kiderült: európai összevetésben is sokat kerekezünk.

Való Világ

Iszapbirkózás

Megoldódni látszik a számos tanulsággal szolgáló fehérvári szennyvíziszapügy. Jelenleg az engedélyeztetés felülvizsgálata zajlik.

Mátrix

Futóhomokra épülő birodalom

A kilencvenes évek elejéig az EU elődjének számító Európai Gazdasági Közösség (EGK) nem volt több, mint egy vámunión alapuló szabad kereskedelmi övezet.

Való Világ

Fordul a Fed

Lapzártánk után közli kamatdöntését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve. Az igazi meglepetés az lenne, ha nem csökkentenék az irányadó rátát.

Mátrix

Ismét élénkülhet a növekedés a Goldman szerint

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várható kamatcsökkentéseitől újra erőre kaphat a gazdasági bővülés – véli a Goldman Sachs befektetési bank.

Mátrix

Hazavágta a légiipart a Boeing

Négy hónap telt el azóta, hogy a Boeing csúcsmodelljének számító 737 Max gépek balesetek, tragédiák és műszaki problémák miatt a földre kényszerültek.

Mátrix

Egyelőre stabil az olajár

Kiszámított, ám mégis életveszélyes konfliktus zajlik Irán, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között a Közel-Keleten. Kína trükkösen száll be a meccsbe, ami hosszabb távon lenyomja az olaj jelenleg stabil árfolyamát.

Mátrix

Beruházási kétségek Nagy-Britanniában

A szigetország továbbra is vonzó beruházási célpont, de az üzleti környezet romlik a kilépési bizonytalanságok miatt. Az új kormányfő brexitpolitikája szintén kockázatokat rejt magában.

Mátrix

Feléled a csillagháború

A földi konfliktusok lassan, de biztosan átterjednek az űrbe. Kína és Oroszország megelőzte a Nyugatot, míg az a globális terrorizmussal volt elfoglalva.

Mátrix

Kivonulhatnak a németek Romániából

Jelentős átrendeződés előtt áll keleti szomszédunk telekommunikációs piaca a UPC Vodafone általi felvásárlásával, ...

Mátrix

Bányanyitási boomra készül Románia

A székelyföldi Gyergyószentmiklós környéki Orotva bányáinak újranyitásával új folyamatot indítana el a román gazdasági miniszter.

Mátrix

Kavargás a szlovák belpolitikában

Izmosodik a Zuzana Čaputovát az államfői székbe repítő, parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) tömörülés, üzengetnek a felvidéki magyar szavazatokra pályázó pártok. Már van, aki készül a bő fél év múlva esedékes parlamenti választásokra.

Mátrix

Művégtagot nyomtattak Szerbiában

Az egészségügyi várólisták országában a modern korral is tartani tudják az iramot.

Mátrix

Nem kell a Kalózpártnak a Mária-oszlop

Az 1650-ben felállított, 1918-ban ledöntött Szeplőtelen Szűz Mária-szobor rekonstruált változatának a visszaállítását a katolikus körök támogatják, míg több szervezet ellenzi azt.

Skynet

Saját rendszert fejleszt a Huawei

Hongmeng OS vagy Harmony néven fejleszti új, mobiltelefonokra is alkalmas operációs rendszerét a Huawei. Azonban a kereskedelmi háború kardcsörtetése ellenére a kínai gyártó a mobilkészülékein mégis inkább maradna a Google-nál.

Pénz beszél

Akkudilemmák

A jövő egyik kulcsfontosságú nyersanyaga lesz a lítium, amelyre immár az elektromos autó áramtárolása is épül. Európa lemaradt e téren, de a kutatások javuló akkumegoldásokkal kecsegtetnek.

Pénz beszél

Erős marketingmunkával kényszerítik az asztalra

Az ehető rovarok, a szarvasmarhán kívül önmagukat kitenyésztő húspogácsák vagy a zöldségfehérjéből készült húshasonmások belátható időn belül széles körben elérhetővé válnak.

Pénz beszél

Vége a hipermarketérzésnek?

Újra a kis alapterületű, lakóhelyhez közeli üzletek „izgatják” a vásárlók fantáziáját. Kevesebb mint húsz éve épp ellenkező volt a trend. Most az a kérdés, hogy lehet újrahasznosítani, hatékonyabbá tenni az egykor mindent vivő hodályokat.

Pénz beszél

Belehúzott a kekszpiac

A hazai kekszpiac felzárkózott a nemzetközi trendekhez, s évek óta bővül. A forgalmi értéke az idén négy százalékkal nő a szakmai várakozások szerint.

Pénz beszél

Megbolondíthatja a sertéspiacot a kínai import

Látványosan megugrott Kína sertéshúsimportja az országban tomboló afrikai sertéspestis miatt. Az ázsiai piac húzása a világpiac mellett az európai ágazati folyamatokra is hatással van.

Pénz beszél

Nagyok segítik a kicsiket

Szeptember folyamán elindulhat az a 9–12 hónapos személyes mentorálási folyamat, melynek keretében tapasztalt vállalkozók segítik a kezdő vállalkozásokat a fejlődésben, illetve a hatékonyság növelésében.

Pénz beszél

A nyugalom szigete a jegybank

Változatlanul hagyta a kamatkondíciókat a múlt héten az MNB monetáris tanácsa. Az alapkamat továbbra is 0,9, míg az egynapos betéti ráta –0,05 százalékos.

Pénz beszél

Beindult a gazdaságvédelmi akcióterv

A májusban bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részeként már két intézkedés hatályba lépett.

Pénz beszél

Olvad az amerikai vállalatok eredménye

A tengerentúli tőzsdei társaságok jó része már közzétette a második negyedévre vonatkozó eredménybeszámolóját, amely egyértelműen azt mutatja, hogy a gyengébb dollár jól jönne a vállalatoknak.

Pénz beszél

Kibővül az elemzői program

Három újabb részvénnyel bővíti 2017 végén meghirdetett elemzés-árjegyzési programját a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Az AutoWallis, az Opus Global és a Waberer’s papírjaival együtt az idén már 14 kis és közepes kapitalizációjú hazai részvényt elemeznek a parkettel szerződött brókercégek, akikhez júliustól az Equilor is csatlakozott.

Cappuccino

Léber Barbara

Csodálatos ruhaköltemények, menyasszonyi ruhák, egyedi tervezésű fürdőruhák. Csupa selyem és csipke között ülünk egy hangulatos szalonban, és a katonai formaruhákról fogunk beszélgetni, hiszen alkotójuk egy és ugyanaz: Léber Barbara, egyik legtrendibb hazai divattervezőnk.

Társadalom

Egy ágyban a robotommal

A technológia úgy szövi át az életünket, hogy gyakran észre sem vesszük, sőt szenvedünk a hiányától. A fejlesztők folyamatosan feszegetik a morális határokat is, a szexrobotok ötlete és megvalósítása pedig már jócskán ebbe a kategóriába tartozik. Jön az újabb szexuális forradalom, csak már elég lesz egy ember a nemi kapcsolathoz.

Társadalom

Elkeseredett a vándorasztalos

Vándorasztalosként lett ismert, akinek a keze alól restaurátor- diploma nélkül is elképesztő munkák kerülnek ki. A tehetség nem mindig elegendő, a hivatalos kapuk olykor bezárulnak, erre panaszkodik újabban a mester, miközben folyamatosan végzi cigány gyerekeket segítő misszióját.

Társadalom

Orvosok nélkül marad Európa

Rendre szaporodnak a híradások a hazai orvoshiányról, ám sokkal kevesebb szó esik a lényegesen súlyosabb szakdolgozói „deficitről”.

Sport

„Három olimpián voltam, de csak kettőre emlékszem”

A magyar hegyikerékpársport legeredményesebb versenyzője 22 éve a mountain bike bűvöletében él. Londonban hatalmasat bukott, de összeszedte magát, és Rio után Tokióban újra átélné az olimpia légkörét. Jelenleg 46. a világranglistán.

Kultúra

Énekelni, amíg élek

Annak idején akkor robbant be a köztudatba, amikor a Magyar Televízió évfordulós István, a király vetélkedőt rendezett, és Koppány szerepét kapta.

Kultúra

Látszólag

„Rohan az idő” – énekelte Koncz Zsuzsa. Ezzel szemben Hollós Ilona azt dalolta: „Megáll az idő”. No, most tegyen igazságot az emberfia

Kultúra

Dzsesszrizling

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. 

Korábbi lapszámok