A smart home piacot felpörgette a pandémia

Hírek Szigeti Hajnalka

A járvány ezen szakaszában nem meglepő, hogy a smart home technológiáknál előtérbe kerültek az egészséggel kapcsolatos eszközök.

Például az intelligens légtisztítók és légkondicionálók egyre kelendőbbek, hiszen a pandémia idején különös jelentőséget kap, hogy egyebek mellett javítják és megőrzik a levegő minőségét. Léteznek már olyan okoscsengők, amelyek képesek a testhőmérséklet mérésére is, így a lázas látogatókat még a lakásba való belépés előtt ki lehet szűrni. Az egészséggel függ össze a víztisztító rendszerek előretörése, de a különböző mintavételt és elemzéseket végző intelligens toalettekre is van példa.

Az otthoni munkavégzés terjedésével a különböző, főleg erre fejlesztett innovációk már tavaly is nagy érdeklődést generáltak.

Fotó: Getty Images

Az olyan megoldások, mint a szomszéd fűnyírójának hangját kiszűrő, zajszigetelő megoldások, illetve a videóhívások során a nappali vagy a dolgozószoba rendetlenségét elrejtő filterek népszerűsége jól mutatja ennek a szegmensnek a növekedési potenciálját.

Miután ezek a beépített okoseszközök egyre inkább összekapcsolódnak, a tulajdonos akár távolról is ellenőrizheti és irányíthatja otthonát, beengedheti például a szállítót vagy felkapcsolhatja a villanyokat, ha gyanús mozgást érzékel a ház körül. Az új fejlesztések kapcsán korábban is előfordultak már mind a személyes adatok megsértésével kapcsolatos események, mind hackertámadások. A gyártók emiatt folyamatosan fejlesztik azokat a funkciókat, amelyekkel a lakók mind a készülékek által szerzett, továbbított vagy tárolt információkat, mind a magánéletüket biztonságban tudhatják – adta hírül a forbes.com.

Válasz a válságra a napelem-telepítés

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink