A Semmelweis német, brit és holland egyetemeket előzött meg

Hírek Pindroch Tamás
A „US News Best Global Universities” 2022-es rangsorában a Semmelweis Egyetem “Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” szakterületi rangsorban 55. helyen található. Az intézmény 32 helyett lépett előre a rangsorban. Emellett több szakterületen is javítottak korábbi pozícióin.

Az egyetem idén is 8 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a listára, mindegyik területen az első helyen állva hazai szinten – közölte a Semmelweis Egyetem. A legjobb helyezést a tavalyihoz hasonlóan a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” szakterületi rangsorban érték el a a „US News Best Global Universities” 2022-es világrangsorában. Az egyetemet ebben egyedüli magyar egyetemként jegyzik: a tavalyi 87. helyén 32 pozíciót javítva immár a világ 55. legjobbja lett ezen a területen. 2020-ban még a 112. helyezést érte el, vagyis két év alatt 57 helyet lépett előre.

A listán olyan intézményeket utasított maga mögé, mint a Heidelbergi Egyetem, a Cambridge Egyetem, vagy az Ultrechti Egyetem.

Az első helyen a Harvard Egyetem található.

A Semmelweis felveszi a harcot a petefészekrák ellen

Az egyes indikátorok elemzéséből látható, hogy kardiovaszkuláris a szakterületen kiemelkedő az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége,

ebből a szempontból a Semmelweis Egyetem a 4. a világon.

(Az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.) A nemzetközi együttműködést tekintve az intézmény a 6., míg az úgynevezett „normalized citation impact” (normalizált idézettség hatás) terén a 15. az intézmény a szakterületen. (Ez az egyes közlemények hasonló korú, típusú (article/review) azonos szakterületű közlemények átlagos idézettséghez viszonyított arányát mérő indikátor.)

Fotó: Getty Images

Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer témában a 2016-2020 közötti időszakot tekintve a Semmelweis Egyetem kiemelt szerzői közé tartozik dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója (idézettség: 3540, publikációs száma: 181, „Highly Cited” közlemények száma: 5); dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója (idézettség: 1712, publikációk száma: 30, „Highly Cited” közlemények száma: 7); valamint dr. Maurovich Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója, a Radiológiai Tanszék vezetője (idézettség: 836, publikációk száma: 68).

Jelentősen, 34 helyet lépett előre az egyetem Endokrinológia és metabolizmus területén,

ahol egyedüli magyar intézményként szerepelve a rangsorban immár a 121. helyen áll. Itt a „sokat idézett cikkek százalékos aránya, amelyek a legtöbbet idézett 1% közé tartoznak” nevű indikátor esetében érte el az egyetem a legjelentősebb fejlődést. Emellett az egyetem ezen a szakterületen a legjobb 100 közé tartozik a konferenciák, a normalizált idézettség hatás és a nemzetközi együttműködés indikátoraiban is.

A korábbi helyezéséhez képest szintén előre lépett az intézmény a Biológia és biokémia (312. hely a tavalyi 321. után), a Sejtbiológia (198. hely a tavalyi 202. után), a Klinikai orvostudomány (198. hely a tavalyi 200 után), valamint a Molekuláris biológia és genetika (344. hely a tavalyi 345. után) rangsorban is. Ideg- és viselkedéstudomány terén a 324., Onkológia terén pedig a 218. helyen áll a Semmelweis Egyetem.

Ma van a stroke világnapja

(Borítókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink