Ma van a stroke világnapja

Hírek Lengyel Gabriella

Október 29-e minden évben a stroke világnapja, amikor szerte a világon, így hazánkban is arra hívják fel a szakemberek figyelmet, hogy

a stroke azonnali felismerése és mielőbbi ellátása életet menthet!

A Strokeinfó Alapítvány a világnap kapcsán hangsúlyozni kívánja, hogy hazánkban szélütés következtében minden félórában elveszítünk egy emberéletet, másfelől aki túléli, megfelelő rehabilitáció nélkül akár élete végéig rokkanttá vagy fogyatékossá válhat!

Stroke-ról (szélütésről, gutaütésről) akkor beszélünk, ha az agy egy részének vérellátása megszűnik, vagy csökken, így az agyszövet nem tud oxigénhez és tápanyaghoz jutni. Ilyen esetben az agysejtek percek alatt elpusztulnak. A szélütés ezért sürgős orvosi vészhelyzet, mert minél előbb kap a beteg megfelelő ellátást, annál nagyobb lesz az esélye az életre és minél teljesebb felépülésre.

Mivel ilyenkor valóban minden perc számít, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, milyen jelekre figyeljünk, milyen esetekben gyanakodjuk stroke-ra, és mit kell tennünk, ha valakin ezeket a tüneteket tapasztaljuk. A stroke tünetei nagyon sok esetben mindenféle előjel nélkül jelentkezhetnek, leggyakrabban: zavartság, összeszedetlen beszéd, szédülés, járási nehézség, mozgáskoordinációs problémák, végtag- vagy arczsibbadás (különösen a test egyik oldalán), fejfájás, hányás, ájulás, esetleg csuklás, vagy nyelési nehézségek.

A Strokeinfó Alapítvány betegszervezet átültette magyar nyelvre az angol FAST betűszót, magyarul is könnyen megjegyezheti a BAKI:

Beszéd (S= Speech) nehézsége. Előfordul, hogy a szélütés következtében az illető meg sem tud szólalni, vagy beszéde zavaros, nehezen érthető. Ezt tegyük: kérjük meg a beteget, hogy ismételjen el egy egyszerű mondatot!

Arc (F = Face) lekonyulása Stroke esetén gyakori, hogy az arc egyik fele zsibbad, vagy meg is ereszkedik. Ezt tegyük: Kérjük meg a beteget, hogy próbáljon meg mosolyogni! Tipikus esetben az arc egyik felének elernyedése miatt ez csak félig fog sikerülni.

Karok (A = Arms) gyengesége intő jel, ha az érintett megpróbálja felemelni karjait, de nem sikerül felemelnie, vagy nem tudja megtartani. Ezt tegyük: kérjük meg a beteget, hogy emelje a feje fölé mindkét karját!

Idő (T (= Time) időben hívni a mentőket! Ezt tegyük: ha a felsorolt tünetek akármelyike jelentkezik, AZONNAL mentőt kell hívni a 104-es telefonszámon vagy a 112-es általános segélyhívón, mivel minden perc számít.

Tévedés azt gondolni, hogy a stroke csak az idős korosztály betegsége, sajnos egyre fiatalabb korban is veszélyeztetett lehet valaki. A gutaütés kockázatát több tényező is növeli: túlsúly, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség, dohányzás, mozgásszegény életmód, egyéb szív- és érrendszeri betegségek megléte.

Még hosszú évekig velünk maradhat a koronavírus

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink