A régióban is terjeszkedne a szuperbank

Hírek Barát Mihály Tamás
Belátható időn belül tőzsdére menne és külföldön terjeszkedne a Magyar Bankholding tagjaiból létrehozandó nagybank.

„Az az egyértelmű szándékunk, hogy 2023. második negyedévének végére egy egységes, modern, univerzális bankot építünk a Magyar Bankholding három tagbankjából,

amely európai viszonylatban is megállja a helyét. A három bankból tehát egy olyan negyediket hozunk létre, amely a legmodernebb, egyben a legjobb megoldásokat alkalmazza” – jelentette ki a Magyar Bankholding mai háttérbeszélgetésén Barna Zsolt, az igazgatóság elnöke. Hozzátette: három nagyon értékes, és jó adottságokkal rendelkező bank egyesüléséről van szó, amelyek ugyan sok szempontból eltérő irányultsággal rendelkeznek, ám ezt a sokszínűséget előnnyé is lehet fordítani az új szereplő létrehozásánál.

Barna Zsolt közölte:

a tőzsdei megjelenés már nagyon régi terv az új bank kapcsán, és a nyilvános kibocsátást (IPO) az egyesülést követően, belátható időn belül meg kívánják valósítani.

Ez azt jelenti – tette hozzá – hogy a szuperbank 2023-as indulását követően egy teljes üzleti évet még lezárnak – ez 2024 lesz -, így reális az esély arra, hogy 2025-ben bevezessék a magyar tőzsdére a pénzügyi szolgáltató részvényeit. Az elnök tájékoztatása szerint a külföldi terjeszkedés is szerepel a tervek között, sőt, már 4-5 olyan régiós célország is van, amelynél vizsgálják a későbbi megjelenés lehetőségeit. Ezzel együtt – emelte ki – a külföldi terjeszkedés is csak az egyesülési folyamat lezárta után lehetséges, tehát 2024 előtt erre nincsen reális lehetőség.

A Magyar Bankholding hétfőn jelentette be, hogy a tervek szerint 2022. március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven folytatva tevékenységüket. A Takarék Csoport 2023. második negyedévében csatlakozik az egyesült bankhoz.

Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyeiért, kormányzati kapcsolataiért, kommunikációjáért, valamint az ESG-ért és fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta:

a Budapest Bank és az MKB jövő tavaszi egyesülését egy egyéves átmeneti időszak követi majd, amelyben egy átmeneti brandet – az MKB-t – használnak majd.

Az átmeneti időszak után, az új bank létrejöttével vezetik majd be az új nevet is, amely ugyanakkor teljesen új lesz. Ez – tette hozzá – azt jelenti, hogy nem a bankholding három tagbankja valamelyikének a nevét viszik majd tovább, hanem alapos előkészítést követően olyan márkanevet választanak, amely egyszerre tükrözi az egyesült bank újszerűségét, és vállalati értékeit.

Kiugró növekedést értek el 2020-ban a Magyar Bankholding tagbankjai

(Borítókép: Jászai Csaba / MTVA)

További híreink