Kiugró növekedést értek el 2020-ban a Magyar Bankholding tagbankjai

Hírek Tóth Balázs
A pandémia okozta gazdasági válság ellenére a Magyar Bankholdinghoz tartozó bankok aggregált mérlegfőösszege a hazai piacon messze a legnagyobb mértékben, mintegy ötven százalékkal nőtt tavaly, ezzel a bankcsoport megerősítette második helyét a hazai hitelintézeti piacon – közölte a bankholding. A betétállomány bővítésében a Magyar Bankholding tagjai szintén kiemelkedően teljesítettek, emellett a hitelkihelyezéseiket is jelentősen növelni tudták. A következő években a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport egyesítésével az üzleti mutatók javulása várható, a működési költségek csökkentése mellett.

A Magyar Bankholding tagbankjai az előzetes adatok alapján 2020-ban 47 százalékkal növelték aggregált mérlegfőösszegüket az egy évvel korábbihoz képest, amely a 22,9 százalékos piaci átlag több mint kétszerese. A Magyar Bankholding mindhárom tagja, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport külön-külön is kimagasló növekedést és piacrész-gyarapodást ért el az elmúlt évben.
A Magyar Bankholdinghoz tartozó bankok összesített mérlegfőösszegének jelentős emelkedésében komoly szerepet játszott az erőteljes betétgyűjtés és a hitelezési aktivitás. A bankcsoport ügyfelei tavaly csaknem 30 százalékkal bővítették betétállományukat a tagbankoknál, ami jelentősen meghaladta a hazai piac 23,2 százalékos átlagát.

Tagbankjainak aggregált betétállománya alapján a Magyar Bankholding piaci részesedése 2020 végére 18,1 százalékra emelkedett.

A három hitelintézet összesen több mint 13 százalékkal gyarapította összesített hitelállományát 2020-ban, ezzel a Magyar Bankholding 16,1 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai piacon. Jelentős volt a tagbankok kihelyezése a Széchenyi Kártya új hiteltermékeinél is, ahol jelenleg együttesen 35,6 százalékos piaci részesedést tudnak magukénak, míg a korábbi Széchenyi Kártya termékek kihelyezésében a bankcsoport 73 százalékos részesedéssel továbbra is élen jár a piacon.

A törlesztési moratórium, a Magyar Nemzeti Bank likviditásbővítő intézkedései, az ügyfélhitelek és ügyfélbetétek növekedése is jelentős befolyást gyakoroltak a magyar bankpiac 2020-as mérlegére. A Magyar Bankholding tagbankjai hatékonyan éltek a kormányzati és jegybanki lehetőségekkel, különösen a Növekedési Hitelprogrammal, amely szintén érdemi segítséget nyújtott az ügyfelek részére a nehéz gazdasági környezetben. Az állományok számottevő bővülését a babaváró hitelek népszerűsége, a vállalkozások számára megnyíló új hitelkonstrukciók, az elhalasztott fogyasztás, valamint a járványhelyzet miatti óvatosság és kockázatkerülés is támogatták.

Tavaly jelentősen, 58 százalékkal esett vissza a teljes magyarországi bankszektor eredménye,

amit majdnem teljes egészében a kockázati költségek növekedése (az értékvesztés- és céltartalékképzés nettó eredményhatása) okozott. A Magyar Bankholding tagbankjainak aggregált adózott eredménye tavaly 14 milliárd forintra csökkent, ebből a kockázati költségek nettó 60 milliárd forinttal rontották a bankcsoport hitelintézeteinek pénzügyi teljesítményét.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó társaságok egyéb pénzügyi szektorokban is meghatározó szerepet töltenek be: a csoport lízingtársaságai a válságból fakadó visszaesés ellenére 30 százalékos részesedésükkel változatlanul első helyen állnak a hazai lízingpiacon a finanszírozott összeg nagysága alapján.

A bankcsoport saját jelzálogbankja, a Takarék Jelzálogbank közel 20 százalékos részesedésével a második legnagyobb, egyben a legtöbb banki partnert kiszolgáló refinanszírozó hitelintézet.

A Magyar Bankholdinghoz tartozik továbbá a három nagy egészségpénztár egyike, az MKB-Pannónia, amelynek piaci hányada 22 százalékot tesz ki.

„Tavalyi eredményeink azt mutatják, hogy a három, külön-külön is erős hazai hitelintézet már most minden piaci szegmensben meghatározó, vagy piacvezető szereplő, amelyek jól kiegészítik egymást. Hárman együtt Magyarország legmodernebb, leginkább digitalizált bankját hozzuk létre, ahol erőnk és tudásunk összeadódik, ügyfeleink pedig a legjobb termékeinkhez és szolgáltatásainkhoz juthatnak hozzá” – mondta Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. Igazgatóságának elnöke.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink