A klímaváltozás a bankokra sincsen jó hatással

Hírek Figyelo.hu

A Moody’s Investors Service modellje szerint a bankok hitelezési veszteségei akár 20 százalékkal emelkedhetnek ha a legszélsőségesebb éghajlati forgatókönyvek igazolódnak be.

Az éghajlati kockázat valószínűleg jelentős hatással lesz a bankok hitelminőségére, és attól függően, hogy az éghajlatváltozás s az arra adott politikai válaszok hogyan alakulnak, a bekövetkező veszteségek jelentősek lehetnek

– írja a hitelminősítő egy hétfői jelentésében.

A Moody’s azt elemezte, hogy az éghajlatváltozás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás hogyan hathat a bankok hitelportfóliójára. Négy európai bankot vizsgált meg az Európai Központi Bank által korábban meghatározott három éghajlati forgatókönyv, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázati szintekre kidolgozott saját modellje alapján.

Elemzésünk azt mutatja, hogy az éghajlati kockázat valószínűleg kulcsfontosságú tényezője a bankok hitelminőségének, valamint a vállalatok hitelképességének

– mondta Jorge R. Valez, a Moody’s vezető alelnöke.

A bankok folyamatosan csökkentik hitel-kitettségeiket a szén-dioxid kibocsátásért felelős vállalatok között. Az elemzés szerint a párizsi klímaegyezménytől való bármilyen eltérés magasabb hitelezési veszteségeket vonna maga után a bankok számára. A legkevésbé szélsőséges eltérés 3,5 százalékkal növelné a hitelintézetek veszteségeit, míg a legpesszimistább szcenárió beigazolódása 20-szal.

Óriási költségei lesznek a zöld átállásnak

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink