Extrém mértékben nőtt a szupergazdagok vagyona

Hírek Szigeti Hajnalka

A pandémia alatt rekordot döntött a leggazdagabbak részesedése a globális vagyonból egy francia-amerikai kutatócsoport tanulmánya szerint, amit a Bloomberg is szemlézett.

A párizsi Global Inequality Lab jelentése szerint a világon 2750 milliárdos van, akik az összvagyon 3,5 százaléka felett rendelkeznek. 1995-ben ez utóbbi szám még csak 1 százalék volt, ráadásul, a legnagyobb ütemben a koronavírus-járvány időszaka alatt nőtt a leggazdagabbak vagyona. Hihetetlen, hogy az egyenlőtlenségek egy mindenkit érintő egészségügyi katasztrófa idején változtak ilyen látványosan.

A milliárdosok a járvány alatt 3,6 ezermilliárd euróval lettek gazdagabbak,

miközben a Világbank elemzése szerint több int 100 millióan kerültek a súlyos szegénység helyzetébe. A kutatók szerint az okok abban az évtizedek óta futó gazdaságpolitikai trendben érhetők utol, amely a gazdagabb rétegek támogatását helyezi előtérbe, a szegényebbek felzárkóztatása ellenben nem történik meg ezzel párhuzamosan.

Latin-Amerikát és a Közel-Keletet hozta ki a jelentés a legegyenlőtlenebb térségeknek: ezeken a területeken a vagyon 75 százalékát a leggazdagabbak 10 százaléka tartja kézben. Oroszország és a szubszaharai Afrika országai hasonló adatokkal bírnak. A világ legtöbb helyén a leggazdagabbak 10 százaléka rendelkezik a vagyon 60-80 százalékával, de ebben régiónkéént lehetnek eltérések.

Az európai térség országai törekednek leginkább az egyenlőtlenségek mérséklésére. A járvány alatt hozott támogató intézkedések – például a munkanélküliek, a vállalkozások segélyezése – megakadályozták az egyenlőtlenségek további súlyosbodását.

Ezek az országok adják a legtöbb gazdagot

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink