A Google is megálljt parancsolt a jobboldali médiumoknak

Hírek
Napról napra több és több arra utaló bizonyíték kerül elő, hogy az olyan online cégbirodalmak vezetői, mint a Facebook vagy a Google, helyettünk döntik el miről olvassunk. 2017-ben a Google változtatott a keresőjében alkalmazott algoritmusán, azóta pedig egyre gyanúsabb, hogy előnyben részesíti a baloldali médiumokat, a jobboldaliakkal szemben.

Egyre több olyan eset lát napvilágot, hogy valakit egy-egy jobboldali – egyáltalán nem rasszista, gyűlöletkeltő – hozzászólása miatt letiltanak Facebookról, Twitterről. Ez az őrület a Google kezében lévő Youtube-on is elszabadult. Gombamód nő azon balliberális influencerek, vloggerek, megmondóemberek száma, akik nézettségüket politikai nyomásgyakorlásra használják. Kritizálnak, rombolnak, mindezt megfelelő érvek nélkül. Velük vitáznának jó páran, de sajnos ezt a Youtube rendszere nem engedi, hiszen a konzervatív gondolatokat közlőket erősen féken tartja a „nagy testvér” – írja a PJ Media.

Az online portál újságírója a Youtube példájából kiindulva, kutatást végzett arra vonatkozólag, hogy a Google keresőjében mennyire valósul meg a balliberális túlsúly. Meghökkentő és felháborító adatokkal találta szembe magát.

Bepötyögte a keresőbe, hogy Trump, majd beállította a szűrőt a hírekre. Az enter leütése után ki is jött az első tíz találat. Az újságírónak már itt feltűnt, hogy a 10 legelső Donald Trumppal kapcsolatos hír közül egyetlen egy sem származik jobboldali, vagy konzervatív újságtól. Csak baloldali és liberális portálok, természetesen kritikus cikkei jelentek meg.

Nem állt meg itt a kutatás, a PJ Media munkatársa nagyobb mintát vett alapul, megnézte az első 100 találatot. Az adatok elemzése után kiderült, hogy a 10 legtöbb hírt produkáló médium cikkeinek 96 százaléka balliberális oldalról származik. Ez azt jelenti, hogy a Google-t használó gyanútlan felhasználó észre sem veszi, hogy a keresőmotor dönti el, hogy mit olvasson, ezáltal mit gondoljon adott politikai ügyekről.

A 100 találat közül, 21-el a CNN vezet. Után még 8 baloldali médium található, mint a Washington Post, New York Times, vagy a Politico. A 10. helyen érkezik meg az első jobboldali újság: a Wall Street Journal. A 100 Trumppal kapcsolatos hír közül, ők adtak hármat. Ezen kívül még egy konzervatív médiumtól származik két találat, ez pedig a Fox News. Vagyis a 100 Trumpról szóló cikkből, csupán 5 darab mondható jobboldalinak. Vagyis 5 darab cikk hivatott vitába szállni 95-tel. Ez aztán az érdemi vita lehetőségének a biztosítása…

Az ember tehát nagyon nehezen találhat nem balliberális híreket a Google-n. És így van ez a Facebookon is, ahol az utóbbi időben még durvábbá vált a helyzet. Olyan kitiltási hullám indult meg, amilyet a jobboldal még nem látott. Az elmúlt egy-két hétben ugyanis Európa-szerte rengeteg embert tiltottak le, szinte már alig lehet nem balliberális tartalmat megosztani, mivel kapásból leszedik a Facebbok moderátorai. Sok esetben pedig indoklást sem adnak: hiszen egyszerűen spamként jelölik meg a számukra nem kívánatos termékeket.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink