Bizonytalan a távmunka jövője

Hírek Figyelo.hu
A munkáltatók aggódnak a távmunka termelékenysége miatt, de legtöbbjük nem invesztál a lehetséges megoldásokba.

A munkáltatók nem fektetnek be a hibrid munkát végző alkalmazottaik termelékenységét növelő technológiákba, annak ellenére, hogy aggódnak a munkateljesítményük miatt — derül ki a Ricoh Europe szerdán közzétett új tanulmányából.

A koronavírus-járvány több mint 18 hónapja alatt a vállalatok Európa-szerte kénytelenek voltak távmunka-gyakorlatokat bevezetni.

A megkérdezett munkáltatók alig több mint egyharmada (36 százalék) állítja, hogy a vállalatuk biztosította a szükséges eszközöket és technológiát ahhoz, hogy a távmunka során a munkavállalók termelékenysége megmaradjon.

Leomlott a biztosnak hitt munkahelyek mítosza

Az új megoldások bevezetésének elmaradása ellenére a munkáltatók többsége (53 százalék) elismeri, hogy a mesterséges intelligenciába és az automatizálásba való befektetés növeli a hibrid munkaközösség termelékenységét. Ezek az eredmények a Ricoh Europe által a múlt hónapban közzétett kutatáson alapulnak, amely kimutatta, hogy a munkáltatók kétharmada (65 százalék) nem bízik teljes mértékben az otthoni munkavégzésben dolgozó munkatársaiban.

A Ricoh Europe megbízásából az Opinion Matters által készített tanulmányban 1500 európai vállalat döntéshozóját kérdezték meg.

Az eredmények azt sugallják, hogy a munkáltatók nem értik, milyen akadályokkal kell szembenézniük alkalmazottaiknak, amelyek gátolják a termelékenységet.

A legtöbb munkáltató (69 százalék) úgy véli, hogy alkalmazottai naponta akár 180 percet is töltenek magas hozzáadott értéket teremtő tevékenységekkel, míg idén márciusban, amikor hasonló kérdést tettek fel a munkavállalóknak, az általuk átlagban adott becslés eredménye mindössze 73 perc volt.

Az olyan technológiákba való befektetés hiánya, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy bárhonnan produktívan dolgozzanak, arra utal, hogy a munkáltatók nincsenek megfelelően felkészülve a hibrid munka világának valóságára.

Az európai vezetők több mint fele (54 százalék) úgy véli, hogy a fizikai együttműködés az irodában kritikus fontosságú vállalkozásuk jövőbeli sikere szempontjából.

Ennek ellenére csak 27 százalékuk gondolja úgy, hogy vállalata a következő 12 hónap során visszatér az ötnapos irodai munkahéthez.

David Mills, a Ricoh Europe vezérigazgatója szerint:

A munkáltatók egyértelműen nagy hangsúlyt fektetnek a személyes együttműködésre, de meg kell találniuk a kényes egyensúlyt a vállalati kultúra és a csapatszellem fenntartása között is, amelyet gyakran az irodai munka során lehet a legjobban megtapasztalni, valamint a hibrid munka előnyeit kihasználva.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink