A diák- és a babaváró hitelre is kiterjesztik a moratóriumot

Hírek Figyelo.hu

Hiteleket nem kell fizetni, ez vonatkozik a babaváró hitelre is, de a futamidő nem hosszabbodik meg. Év végéig él a könnyítés, amely a diákhitel esetében is érvényes lesz.

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A részletekről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt szerdán, és már hatályba is léptek a rendelkezések. A kormányfő jelentette be, hogy minden magánszemély és minden vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.A miniszter elmondta, hogy aki nem fizeti a hitelei után, az nem követ el semmilyen halasztást, tehát csak azoknak kell jelentkezniük, akik továbbra is törleszteni akarnak.

A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

Gulyás Gergely tájékoztatása a hiteltörlesztések felfüggesztéséről

Gulyás Gergely tájékoztatása a hiteltörlesztések felfüggesztéséről.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 19., csütörtök

Fotó: EKKAPHAN CHIMPALEE, PuzzlePix/Shutterstock

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy vannak olyan szektorok, amelyek gyakorlatilag megszűntek.

1076 hotel be fog zárni a következő napokban

– tette hozzá.

A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatás, személyszállítás területén a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik az év végéig, munkavállalók nyugdíjjárulékot nem fizetnek június végéig.

Újságírói kérdésre a miniszter azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) partnerségére is számít a kormány a járványban veszteséget szenvedett szektorok támogatásához. Hozzátette, a legkisebb vállalkozások számára várható komoly segítség, ahol csak lehet, fent kell tartani a munkaviszonyt, a munkarendet.

A miniszter azt is mondta, hogy hétfőn és kedden dönthet az országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

Fontos, hogy a kormány megkapja a felhatalmazást az eddig megtett intézkedésekhez

– tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, hogy a kritikus infrastruktúrát üzemeltető cégek esetében megjelennek a honvédelmi irányító csoportok. Elmondta, hogy ezeknél a cégeknél az üzemelést, a biztonságot kell segíteniük. Gulyás szerint a cégek nevét nemsokára nyilvánosságra hozzák. Péntek reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban, újságírói kérdése azonban a miniszter azt mondta, hogy nem a lakhelyelhagyási tilalomhoz van köze a katonák jelenlétéhez.

.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink