40 éves csúcson az amerikai infláció

Hírek D. GY.
Csaknem 40 éve nem látott szintre, 7 százalékra emelkedett a fogyasztói árak növekedési üteme az Egyesült Államokban tavaly decemberben.

A novemberi ráta 6,8 százalék volt. Az év/év adat száguldása mellett azonban fontos megjegyezni, hogy az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékra szelídült az infláció a novemberi 0,8 százalékról.

Aggasztó ugyanakkor, hogy a voltatilis termékek árváltozásától – ilyenek például az élelmiszerek és az üzemanyagok – megtisztított maginfláció decemberben 5,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest az egy hónappal korábbi 4,9 százalékról.

Az előző hónaphoz viszonyított maginfláció immár hatodik hónapja emelkedik 0,5 százaléknál gyorsabb ütemben.

Elemzői vélemények szerint semmi jele nincs annak, hogy a következő hónapokban szelídülne a fogyasztói árak növekedési üteme. A decemberi áremelkedés legerősebb hajtóereje a használt autók drágulása, illetve a lakásbérleti díjak növekedése volt. A használtautó árak az előző év azonos időszakához képest csaknem 40 százalékkal emelkedett. Az energiaárak viszont novemberhez képet 0,4 százalékkal mérséklődtek. Az éttermi étkezés ára éves szinten 6 százalékkal emelkedett, erre utoljára 1982. januárja óta nem volt példa. A tartós fogyasztási cikkek, a bútorok és az egészségügyi cikkek ára szintén jelentős mértékben emelkedett.

Az adatok napvilágra kerülését megelőző napon Jay Powell, az amerikai jegybank, a Federal Reserve elnöke figyelmeztetett, hogy a magas infláció “komoly fenyegetést” jelent a munkaerőpiac számára, egyben közölte, hogy a jegybank, szándékai szerint gyors ütemben csökkenti monetáris politikai támogatását – vagyis erőteljesen visszafogja kötvényvásárlásait. Az adatok és Powell nyilatkozata alapján számos elemző a korábban vártnál gyorsabb és erőteljesebb kamatemelési ciklusra számít, ennek alapján az idén 3-4, emelés képzelhető el, amelyeket jövőre további 3 követhet.

Bekeményít a Federal Reserve

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink