Bekeményít a Federal Reserve

Hírek D. GY.
Az amerikai központi bank közölte, hogy a korábban tervezettnél gyorsabban fejezi be kötvényvásárlási programját és szigorít monetáris politikáján.

Alapvetően más irányt vett az amerikai jegybank politikája a tegnap bejelentés értelmében. A Fed közölte, hogy jövőre három kamatemelésre lehet számítani, valamint a tervezettnél gyorsabban építik le a kötvényvásárlási programot. A havi 120 milliárd dolláros vásárlásokat korábban havonta 15 milliárddal tervezték csökkenteni, a tegnapi bejelentés alapján jövő januártól ez 30 milliárdra emelkedik. Így március végére megszűnik a program. A Fed azt is jelezte, hogy jövőre három kamatemelés is benne van a csőben, további három 2023-ban és még kettő 2024-ben.

„A pandémia miatt a kereslet és a kínálat egyensúlya felborult, a gazdaság újranyitása pedig hozzájárult az inflációs nyomás erősödéséhez”

– közölte Jay Powell, a központi bank elnöke. „Ezek a problémák nagyobbak és hosszabb távon hatnak, mint ahogy korábban vártuk” – tette hozzá. Az elnök közölte azt is, hogy nem számít „hosszú várakozásra” az első kamatemelés esetében, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövő év első negyedévének végén, a kötvényvásárlási program befejeztével számítani lehet az első szigorításra. „A gazdaság sokkal erősebb, közelebb vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz, az infláció jóval a cél felett van, a gazdasági növekedés pedig meghaladja a potenciális szintet” – tette hozzá.

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell testifies on the Federal Reserve's response to the coronavirus pandemic during a House Oversight and Reform Select Subcommittee hearing on Capitol Hill in Washington, DC, June 22, 2021. (Photo by Graeme Jennings / POOL / AFP)

Jay Powell
Fotó: Graeme Jennings / Europress/AFP

Powell igyekezett előkészíteni a tegnapi bejelentést, a múlt heti kongresszusi meghallgatások során már szó sem volt a korábban gyakran hangoztatott „átmeneti” inflációról, sőt inkább azt hangsúlyozta, hogy

a stabil árszint a hosszú távú gazdasági növekedés lényegi eleme.

Az amerikai munkanélküliségi ráta 4,2 százalék, a Fed szerint a „teljes foglalkoztatottság” valamikor jövőre érhető el, de nem számszerűsítették, hogy ez alatt mekkora munkanélküliségi rátát értenek.

A jegybank változtatott makrogazdasági előrejelzésein is, a jelenleg 4,1 százalékos maginfláció az idén éves átlagban 4,4 százalék lehet, majd jövőre várakozásaik szerint 2,7 százalékra csökken. A munkanélküliségi ráta az idén 4,3 százalék lehet éves átlagban, majd jövőre 3,5 százalékra mérséklődik. Csökkentették ugyanakkor az idei évre adott GDP előrejelzést, 5,9 százalékról 5,5 százalékra, amely jövőre 4 százalékra lassulhat.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink