Kína maximumra tekeri a tehetséggondozást

Hírek Lengyel Gabriella
Sorra jönnek a hírek a kínai társadalmi megújulást célzó nagyszabású állami programokról.

Augusztusban nagy port vert fel a gyerekek kütyüfüggőségének csökkentését előirányzó játékidő korlátozás, amikor is heti három órában állapították meg a kiskorúak online játékidejét. E hét elején az is kiderült, itt nem áll meg a kínai vezetés, és az egész játék- és techipart erős tartalomszabályozás alá veszik, meg akarják szűrni a káros kultúraközvetítést.

A most közzétett 15 éves program részeként Hszi Csin-ping elnök 2035-ig tartó nagyívű tehetséggondozó programot hirdetett meg,

a cél nem kisebb, mint a világ vezető tudományos központjává váljon az ország, ahol a fiatal tehetségek fontos szerepet kapnak.

A kínai vezetés stratégiai fontosságúnak tartja a tehetségek megtartását, és azt, hogy képességeiket kamatoztatni tudják, nyilván az anyaországban. Nemcsak a reáltudományokban, de a társadalom-.és bölcsészettudományokban is ki akarják nevelni a kiválóságokat.

Kína kétmilliárd adag vakcinát ajánlott fel

Az ismertetett tervek szerint 2025-re Kína erőteljesen megnöveli a kutatásra és fejlesztésre fordítandó kiadásokat, további pénzforrásokat rendelnek ahhoz, hogy a tudományos és technológia innováció vezető hatalmává váljon az ország. Ennek érdekében létrehoznak és felépítenek egy olyan tehetségmenedzselő rendszert, amely az egész világból begyűjti a kiemelkedő képességű fiatalokat.

Már ezt a célt szolgálja az egyetemek képzéseinek korszerűsítése is, a kredtiharmonizáció, de a nyugati professzorok szerződtetése szintén.

Az elnök azt is javasolta, hozzanak létre egy tudományos és innovációs kutatóközpontokat, laboratóriumokat Pekingben, Sanghajban és Hong Kong és Makao térségében, ahol minden eszköz rendelkezésre áll majd.

Mindennek hamarosan az lesz a következménye, hogy

nem áramolnak a nyugati felsőoktatásba a jól fizető és sokat költő kínai egyetemisták, hanem otthon maradnak.

Komoly vérveszteség lesz ez az angolszász nyelvterület felsőoktatásának, de szakértők szerint lassan azzal is számolni kell, hogy egyre több nyugati diák megy Kínába tanulni, mert olyan ösztöndíjprogramokkal állnak elő a kínaiak, melyek versenyképesek lesznek a világ legjobb egyetemeivel.

Sőt, a kínai diákok elmaradása komoly veszteség lesz – többek között – az európai luxusiparnak is, ugyanis a neves tradicionális divatmárkáknak is a kínai fiatalok a leghűségesebb vásárlói.

A téli olimpia fékezi a kínai gazdaságot

(Borítókép: Gyerekek játszanak egy parkban Sanghajban 2021. május 31-én. (MTI/EPA/Alex Plavevski)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink