Kína kétmilliárd adag vakcinát ajánlott fel

Hírek MTI / Figyelo.hu

Kína elkötelezett a nemzetközi együttműködés mellett

– jelentette ki kedden Hszi Csin-ping kínai elnök videoüzenetében az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján.

„Az államok között elkerülhetetlenül fellépő különbségeket és problémákat a kölcsönös tiszteleten és egyenjogúságon alapuló párbeszéddel és együttműködéssel kell megoldani” – emelte ki a kínai elnök.

„Párbeszédre és a felek bevonására kell törekedni a konfrontáció és a kiközösítés helyett”

– tette hozzá Hszi Csin-ping.

Felszólalásában a kínai elnök hangsúlyozta országa békés szándékait a nemzetközi kapcsolatokban. Kijelentette, hogy Kína sosem támadna meg, vagy félemlítene meg más országokat, s nem tör egyeduralomra sem.

Bejelentette, hogy Kína kétmilliárd adag, koronavírus elleni oltóanyagot tervez felkínálni az idei év végéig a világnak.

„Kína minden erőfeszítést megtesz, hogy az év végéig mintegy kétmilliárd dózis, Covid-19 elleni vakcinát átadhasson a világnak” – mondta Hszi Csin-ping.

„Az oltások hatalmas fegyvert jelentenek a Covid-19 elleni harcban. Ismételten hangsúlyoztam annak szükségét, hogy a védőoltásokat globális közjónak kell nyilvánítani, és elérhetővé, illetve megfizethetővé kell tenni őket a fejlődő országok számára is” – húzta alá Hszi Csin-ping a vakcinák méltányos globális elosztásáért emelve szót.

A klímavédelemről szólva a kínai elnök több erőfeszítést sürgetett a károsanyag-kibocsátás szintjének mérséklésében. „Kína fokozni fogja a fejlődő államoknak nyújtott támogatását a környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások kifejlesztésében és nem fog újabb szénerőműveket építeni külföldön” – ismertette nyilatkozatában Hszi Csin-ping.

Kína exporthatalomként szénerőművek százait építette fel eddig más államokban.

Mindemellett a kínai vezető megerősítette azon ígéretét, hogy a több mint egymilliárd lakosú országát 2060-ig klímasemlegessé teszi.

Hidegháborút emleget az ENSZ-főtitkár

Pakisztáni miniszterelnök: Afganisztán polgárháborúba süllyed, ha nem alakul befogadó kormány

Afganisztán polgárháborúba süllyed, ha nem alakul széles társadalmi alapokon nyugvó, befogadó kormány – figyelmeztetett Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök a BBC urdu nyelvű csatornájának adott interjújában kedd éjjel.

„Ha nem fogadják be a kisebbségek képviselőit, abból előbb-utóbb polgárháború lesz”

– magyarázta.

„Ez azt jelentené, hogy Afganisztánt az instabilitás és a káosz uralná, és ideális menedékké válna a terroristák számára, ami miatt aggódunk” – húzta alá.

Ez volt az első alkalom, hogy a tálibok támogatásával vádolt Pakisztán határozottabb hangot ütött meg a radikálisokkal szemben.

Hán megjegyzéseit megelőzően orosz, kínai és pakisztáni diplomaták találkozót tartottak a tálibokkal Kabulban, annak érdekében, hogy meggyőzzék őket egy, a lehető legtöbb társadalmi réteget képviselő kormány létrehozásának szükségességéről. A pakisztáni tisztségviselők Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdulla Abdullával, a nemzeti megbékélési tanács egykori vezetőjével is megbeszélést folytattak – tájékoztatott a pakisztáni külügyminisztérium.

A tálibok kedden bejelentették, hogy újabb emberek csatlakoznak a kormányhoz, köztük afganisztáni etnikai kisebbségek képviselői. Nők továbbra sincsenek a kabinetben.

(Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök videoüzenetét hallgatják a résztvevők az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én. (MTI/AP/Pool/Mary Altaffer)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink