A téli olimpia fékezi a kínai gazdaságot

Hírek Figyelo.hu
A járvány, a nyersanyagárak és a félvezetők hiánya mellett a közelgő téli olimpia miatt felerősödött szén-dioxid-kibocsátási kampány is fékezi az ipari termelést.

Augusztusban, év per év alapon, 10,1 százalékkal, 680,3 milliárd jüanra (105 milliárd dollár) nőtt az ipari profit Kínában, szemben a júliusi 16,4 százalékos növekedéssel – jelentette a pekingi statisztikai hivatal kedden hajnalban.

Ez a legalacsonyabb havi érték tavaly július óta.

Az év első nyolc hónapjában 49,5 százalékos volt a profitbővülés, míg az első hét hónapban 57,3 százalék, az előz év azonos időszakához képest – hangsúlyozta a VG cikke.

Az ipari termelést a járvány miatti lezárások, a magas nyersanyagárak, s a félvezetők tartós hiánya fékezte. Továbbá a közelgő téli olimpia miatt indított pekingi kampány a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Kína a következő hónapban tovább árverezi az állami fémkészletekből származó ipari fémeket, ritka fémeket, hogy ezzel hűtse a nyersanyagárakat.

A Reuters emlékeztetett, hogy az idei év előtt Peking több mint egy évtizedig nem nyúlt az állami fémkészletekhez. Emellett a hónap elején Kína felszabadította a stratégiai nyersolaj tartalék egy részét is.

Rontja az iparvállalatok kilátásait, hogy Kína megszigorította az energiaigényes vállalatok energetikai ellenőrzését az éghajlatváltozással kapcsolatos célok elérése érdekében. Egyes régiókban az áramfelhasználást is korlátozták.

Magyar exportvonatok indulnak Kínába

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink