Választások a falvakban és a kisvárosokban

Való Világ
Hétfőn lezárult az önkormányzati választásokra való ajánlások folyamata a települÉseken. Most a kevesebb figyelmet kapó falvakra és a kisebb városokra fókuszáltunk. A jelöltek most már tényleg csak a kampányolásra, a szavazók meggyőzésére koncentrálhatnak.

KAMPÁNY

„Egyéni listás képviselőjelölt az lehet, akit a település választópolgárainak legalább az egy százaléka ajánlott. Polgármesterjelölt az lehet, akit a település választópolgárainak legalább a három százaléka ajánlott” – ez a szabályozás érvényes a tízezer fős vagy annál kevesebb lélekszámú városokban és a falvakban az önkormányzati választási eljárás alapján. Az ajánlási folyamat – úgy, mint a többi településen is – augusztus 24-én kezdődött és szeptember 9-én zárult. Az úgynevezett „egyéni listás” rendszerben a polgármester és a képviselők nevét a polgárok egy listáról választhatják majd október 13-án, a megmérettetések napján. 

 

HÁROMFŐS TESTÜLETEK

Nézzünk néhány tényleg kicsi települést. A Zala megyei Iborfián csupán 11 választópolgár él, közülük öten méretik meg magukat a választáson. Így abban is lehet bízni, hogy nem lesz alacsony a részvételi arány. Ábrahám Rózsa és Lakatos József a polgármesteri posztért viaskodik, és hárman mérkőznek meg a két képviselői pozícióért. 

Éles vetélkedés várható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagyapátiban is: a huszonöt szavazó kegyeiért három polgármesterjelölt száll versenybe. Dsupin János, Bükk-Nánási Dávid és Bogoly János egyben listás képviselőjelölt is, rajtuk kívül ketten szeretnének képviselők lenni. Itt is két képviselő és egy polgármester alkotja majd az önkormányzatot. 

A somogyi Libickozmán a harmincöt választónak nem lesz bonyolult feladata: Horváth Gábor indul a polgármesteri posztért, Horváth Judit és Szőke János pedig képviselő szeretne lenni. A testületben pontosan egy polgármesternek és két képviselőnek lesz helye. Ugyanilyen egyszerű képlet szerint voksolhat majd a Pest megyei Tésa 87 szavazója: Bérci Albertné polgármesternek pályázik, míg Fidel István és Ulicsniné Volentér Szilvia képviselő szeretne lenni a következő öt évben. 

 

ÉS A NAGYOBB FALVAK?

Lehetne még szemezgetni a 140 apró falu érdekességeiből, de a nagyobb településeken is lehet izgalom. A Valasztas.hu adatai szerint a nagyközségekben az aprófalvakhoz hasonlóan a legtöbben függetlenként méretik meg magukat.

A Bács-Kiskun megyei Sükösdön viszont három pártjelölt is rajtvonalhoz áll a Momentum, a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk–MIÉP–FKGP színeiben. A kormánypárti Tamás Márta polgármesterjelöltként indul, a független Kovács Bálinttal mérkőzik majd meg a 2995 szavazó bizalmáért. Kovács egyben képviselőjelölt is lesz, vele együtt tizenöt jelölt szerepel majd az egyéni listás szavazóíveken. 

2096 szavazó járulhat az urnákhoz a Fejér megyei Cecén, ahol ugyancsak lesz egy pártjelölt, aki a Fidesz–KDNP színeiben indul. A hat képviselői helyre tizenöten pályáznak, egy közülük (Sebestyén Éva) polgármesterjelölt is egyben. Neki az ugyancsak független Fazekas Gáborral kell megmérkőznie a falu vezetéséért.

A Heves megyei Parádon két Fidesz–KDNP-s képviselőjelölt mellett mindenki függetlenként indul. Az 1683 szavazó 16 névből választhat hat képviselőt, és ketten – Mudriczki József és Szakács Zalán – viaskodnak a polgármesteri székért.

A Zala megyei, Balaton-parti Gyenesdiáson a lakosoknak nem kell sokat vesződni majd azzal, kit válasszanak polgármesternek, hiszen egy induló lesz, Gál Lajos. A hat képviselői helyre tízen pályáznak, ez a versengés hozhat izgalmakat a 3369 szavazóval rendelkező településen.

Különleges a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellő helyzete: a polgármesteri posztért a nagyvárosokéra emlékeztető politikai harc bontakozhat ki itt. A Fidesz–KDNP-s Berecz János csap majd össze a Jobbik–Mindenki Magyarországa–Momentum–Párbeszéd–LMP–DK–MSZP-összefogás jelöltjével, Tóth-Takács Mónikával. A hat képviselői pozícióra öt Fidesz–KDNP-s, három független és egy Nemzeti Roma Összefogás párti jelölt pályázik.

 

POLITIKA A KISVÁROSOKBAN

A tízezer főnél kisebb lakosságszámú városokból is szemezgettünk néhányat. A 3723 szavazó lakta Fejér megyei Abán nem lesznek pártjelöltek, viszont hat képviselőjelöltet a Sárvíz Térségfejlesztő Egyesület indít. A szervezetnek egy polgármester-aspiránsa is lesz, dr. Mikula Lajos személyében. Ő a független Kossa Lajossal és az ugyancsak független Gottloz Tiborral mérkőzik meg a posztért. A hat képviselői helyre még hét független jelölt is pályázik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán 4332-en voksolhatnak majd. A négy Fidesz–KDNP-s képviselőjelölt mellett mindenki függetlenként indul. A településen lesz tülekedés a polgármesteri és a nyolc képviselői posztért: harmincöten szeretnének képviselők lenni, közülük Gulyás István, Fodor Ákos, Fenyő Márk, Szilágyi László és két (!) Szabó László polgármesterjelöltként is megméreti magát. 

A Fejér megyei Velencén 5352 szavazó él, 30 induló áll rajthoz a választáson. Négy polgármesterjelölt lesz: Gajdos Attila, Szvercsák Szilvia (függetlenek), Gerhard Ákos (Regélő Egyesület) és Koszti András (Fidesz–KDNP). A kormánypárt nyolc, a Regélő Egyesület pedig kilenc képviselőjelöltet állít, a többiek függetlenként indulnak.

A Nógrád megyei Pásztón a Fidesz–KDNP-nek a Varázsvölgy Egyesület lesz a kihívója: kilenc kormánypárti és nyolc egyesületi jelölt indul a választáson. A 7640 szavazó hét független jelöltre is voksolhat, de a Nők Civilben Egyesület aspiránsa is elindul. A választók nyolc képviselőre és a polgármesterre szavazhatnak. Újra összecsap a polgármesteri posztért a kormánypárti jelenlegi városvezető, Farkas Attila és elődje, a volt műsorvezető Dömsödi Gábor. A Varázsvölgy Egyesület színeiben Dömsödi a képviselői posztért is indul, ahogy a fideszes Farkas is.

 

SZAVAZATEGYENLŐSÉG

A jelöltek az ajánlási folyamat lezárása után most már tényleg csak a kampányolásra, a szavazók meggyőzésére koncentrálhatnak. A kistelepüléseken váIasztási izgalmak abban az esetben lehetnek, ha a jelöltek között szavazategyenlőség alakul ki: ebben az esetben sorsolással kell megállapítani, hogy az egyenlő számú voksot elértek közül melyik szerez mandátumot. „Ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek is megválasztották, úgy őt törölni kell az egyéni listáról, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép” – szól a szabályozás.

 

Borítófotó: szavazóbiztos egy választási mozgóurnával. Van olyan település, ahol a fél falu indul a voksoláson

Ezek is érdekelhetnek

További híreink