Úton a tankönyvek

Való Világ
Jelenleg is folyamatban van 13 millió állami fejlesztésű kiadvány kiszállítása az iskolákba. A kormányzat jövőre további egyszerűsítéseket tervez a tankönyvek kapcsán.

KITERJESZTETT INGYENESSÉG

Már a hónap elején mind a 13 millió tankönyv megérkezett a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., azaz a Kello üllői raktárába, ahonnan augusztus végéig mintegy négyezer helyszínre szállítják ki azokat, a Magyar Posta segítségével. Vagyis ebben az évben sem lesz csúszás.

Pedig utóbbi jelenség a 2010 előtti időszakban, de az átszervezések miatt még utána is évekig megkeserítette a tanárok és a szülők életét, megnehezítve a tanévkezdést. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy korábban csak „esetlegesen” sikerült a kiszállítás a megadott időpontra. Ez azonban már a múlt.

Az is igazolja a kormány által eszközölt, a magánkiadók sérelmére bevezetett változtatásokat, hogy az iskolák az állami fejlesztésű tankönyvekből az idén a tavalyinál ötszázezerrel többet rendeltek. Mégis, a leadott rendelések értéke 700 millió forinttal kisebb, mint az előző esztendőben volt, 2017-hez képest pedig 1,2 milliárddal kevesebb a teljes „tankönyvköltés”.

Bár ezeket a kiadványokat pedagógusok fejlesztik, és hivatalos bevezetésük előtt három éven keresztül ki is próbálják, a rendelési időszakban a korábban tetemes hasznot realizáló kiadók, valamint egyes szervezetek – például a számos közéleti és politikai témában rendre megnyilvánuló Szülői Hang Közösség – kampányszerűen támadták az állami tankönyveket. A kritikájuk alapján ezek minősége elmarad az általuk favorizált, drágább taneszközökétől. Az Emmi szerint a magánkiadók hisztériakeltése alaptalan, valójában profitorientált célok vezérlik őket. Ezt indokolhatja az is, hogy a tavalyi jegyzékben még jóval nagyobb arányban szerepeltek a privát cégek, amelyeknek az engedélye azóta lejárt. Vagyis az ő szempontjukból érthető a pánik, ráadásul tényleg komoly összegekről van szó. Rétvári szerint 2003 és 2014 között a nagyobb magánkézben lévő kiadók nyeresége 23,8 milliárd, az osztalékuk pedig 14,6 milliárd forint volt. Ami a további számokat illeti: az állami kiadású tankönyvek példányszáma jelenleg mintegy 12 millió, míg a privát vállalatoktól rendeltek 1,9 milliós példányszámban készültek el.

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára egy sajtóeseményen arról beszélt, hogy jelenleg több mint kilencszáz tankönyv fejlesztése folyik, amivel olyan területeket akarnak lefedni, ahol eddig nem állt rendelkezésre megfelelő kiadvány. A kormány megvizsgálja azt is, hogy a jó minőség garantálása mellett miként lehet olcsóbbá tenni az előállítást, emellett a kiadás finanszírozását, továbbá a gyártást, a kiadást, a fejlesztést és a szállítást is egyszerűsíti, s egyetlen költségvetési fejezeti sorra vonja össze. Minderre a büdzsé 14 milliárd forintot irányoz elő. Jövőre egyébként teljessé válik a korábban bevezetett, felmenő rendszerben életbe lépő ingyenesség: 2020-tól az állam biztosítja majd a tankönyveket a köznevelésben az elsőtől tizenkettedik osztályig, valamint a szakképzésben.

 

Borítófotó: Új tankönyvek között. A 13 millió kötetet 4 ezer iskolába szállítják ki augusztus végéig

Ezek is érdekelhetnek

További híreink