Túl a csúcson az Airbnb-láz?

Való Világ
Mind több rövid távú kiadásra vásárolt és berendezett lakás kerül eladósorba, főként mert az árak magasak és a pár napos bérbeadás mostanság egyre több nyűggel jár.

Sokan azt gondolnánk, hogy az a tipikus „airbnb-s vállalkozó”, aki az egyetlen kis örökölt vagy a majdan
felnövő gyereknek szánt lakást próbálja az egyszerű bérbeadásnál jobb pénzért rövid távra kiadni. Nyilván rengeteg ilyen eset is van, de egyre gyakoribb a sorozatvállalkozók vagy a rátermettebb, tehetősebb középosztálybeliek által üzletszerűen menedzselt airbnb-zés. Méghozzá nem egy, hanem két-három vagy akár jóval több ingatlannal egyszerre. Az idén Budapesten már hétezer (!) körüli Airbnb-szállás érhető el, holott a számuk két-három évvel ezelőtt még az 1500-at sem ütötte meg.

Akad olyan ismerősöm, aki egy hatalmas, 160 négyzetméter körüli, lelakott polgári lakást csípett meg az
egyik pályaudvar közelében, méghozzá 10 millió forintnál is olcsóbban, persze még a 2010-es évek elején. A hatalmas ingatlanból négy teljesen önálló, fürdőkkel, konyhákkal, mosdókkal leválasztott kicsi, ám gyönyörűen berendezett apartmant alakítottak ki, ráadásul egy közös térrel és recepciós pulttal – vagyis az egészből egyfajta minihotel lett. Az önálló belvárosi „lakrészek” felújítása négy-öt millió forintból jött ki, miközben akár évi kétmilliós bevételt is ki tudnak termelni. Magyarán a befektetett tőke
pár év alatt, még a költségek levonása után is visszajött. Sőt, azóta több lakás megvétele, a „terjeszkedés” is lehetővé vált e kis magánbiznisznek.

Ez az ismerősöm most már unja a sok nyűgöt, s néha fogja a fejét, mert egyre több ingatlanánál „verik a
tamtamot” a lakók, hiszen száz vendégből két-három hangoskodó vagy rendbontó mindig akad, de persze a későn hazajárkáló turisták akár botrányok nélkül, alapesetben is zavarhatják a többi lakót. Mint ismert, pár hete a nyolcadik kerületben született egy döntés, mely szerint már csak akkor veszik nyilvántartásba ezeket az új otthonokat, hivatalos nevükön az „egyéb szálláshely-szolgáltatókat”, ha minden lakó írásban, illetve közgyűlési határozatban egyezik bele abba, hogy ilyen lakás működjön az épületben.

Mint Balogh László, az Ingatlan.com portál elemzési vezetője mondja: nem tud róla, hogy más kerületek ilyen szabályozásban gondolkodnának, és szerinte az is kérdéses, hogy mennyire tarthatók be ezek az új korlátozások. Tapasztalatai alapján az ilyen kiadó lakások tulajdonosai már eddig is igyekeztek kezelni a lakók panaszait: sok esetben nagyobb összegű közös költséget fizetnek, de néha még a ház felújításába is sokkal több pénzt adnak bele, mint amennyit a tulajdoni hányaduk alapján kellene. A teljes betiltás az Ingatlan.com szakértője szerint azért sem valószínű, mert az országnak és a kerületeknek közvetett anyagi érdeke, hogy minél több turista jöjjön a fővárosba. Persze az együttélési normákat a lakáshotelek vendégeinek is be kellene tartani, így egy átfogó, központi szabályozás jól jönne. Az efféle szállásadók elleni „közhangulat” is közrejátszik azonban abban, hogy egyre több közösségi fórumon, vagy akár az Ingatlan.com portálon is érezhetően megszaporodtak az airbnb-s lakások hirdetései. Az ismerősöm az egyik nagy lakását keletről érkező befektetőknek hatalmas nyereséggel még ez év elején, de az airbnb-s minősítéssel, üzlettel együtt értékesítette. Balogh László is megerősíti: az évek alatt gyűjtött jó minősítések nagyon fontosak a kihasználtság folyamatos fenntartásához, hiszen az Airbnb-t monitorozó AirDNA.com adatai szerint az átlagos budapesti kihasználtság alig ötven százalék feletti, ráadásul az összes foglalás mintegy harmada egy, a fele pedig két éjszakára szól, tehát rendkívül gyorsan cserélődnek a vendégek.

Az adózás viszont ma már sokkal átláthatóbb, főként magánszemélyek esetén. Ha 90 napnál kevesebbet van a lakásban egy-egy bérlő (tehát tipikusan nem hosszú távú bérbeadásról van szó), akkor a 15 százalékos szja-kötelezettség évente és szobánként mindössze 38,4 ezer forinttal kiváltható.

Cégeknek ez az opció nem él, de nekik sem érdemes eltitkolni a lakáskiadást, mert bármilyen konfliktus esetén komoly büntetésre számíthatnak. Egyébként az Ingatlan.com tavalyi kutatása szerint a fővárosi Airbnb-szállások 80-90 százaléka hivatalosan, regisztráltan működik, ami a hazai adómorált ismerve meglehetősen jó adatnak számít.

AIRBNB

A 2008 augusztusában indult oldal egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és
lefoglalni az interneten keresztül. A portálnak több mint hárommillió hirdetése van a világ 191
országának 65 000 városában.

EGY „SAJNÁLATOS ESET”

Nem tesz jót az Airbnb hírnevének, hogy a minap megöltek egy a cégen keresztül meg-szálló férfit
Ausztráliában. Gyilkosság és ne-mi erőszak miatt is nyomoznak most az ausztrál hatóságok, miután
holtan találták a 36 éves

Jamis Ronuzit. A három szállásadó férfit előzetes letartóztatásba helyezték, mert a jelentés szerint a
múlt hét szerdán bántalmazták a vendéget, aki ezalatt infarktust kapott, és már nem tudták újraéleszteni.
Ismerőse azt mondta, Ronuzi a tervezettnél előbb akarta elhagyni a szállást. Kérdés, hogy a konfliktus emiatt robbant-e ki, vagy épp a zaklatás miatt akart idő előtt távozni. Az Airbnb közleményben ítélte el a történteket, és teljes együttműködést ígért. Az adott lakást pedig törölték a rendszerből. Igaz, a bérbeadók amúgy is előzetes letartóztatásban lesznek jövő tavaszig, az első tárgyalásig.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink