Megdupláznák a gyártóbázist Magyarországon

Való Világ
A Continental Automotive Kft. 13 ezer négyzetméteren, hét gyárral, egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel, egy logisztikai központtal, valamint egy mesterséges intelligenciát fejlesztő központtal van jelen, de 25 ezer négyzetméterre szeretné bővíteni a gyártórészlegeket.

CONTINENTAL

Már harminc éve, hogy Budapesten megvetette a lábát a Continental Csoport magyarországi leányvállalata, a Continental Automotive Kft. A hazai cég világviszonylatban is élen jár az új technológiák kialakításában, a kutatás-fejlesztésben és az innovációban. Az Opten adatai szerint tavaly 239 milliárd forint nettó árbevételt realizált, ami csaknem háromszázalékos növekedés egy év alatt.

Már 2010 óta elektromos meghajtású rendszerekhez készítünk elektronikát – hangsúlyozta Keszte Róbert, a Continental Automotive Kft. ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint az autóipar alapvető változásokon megy keresztül, amire a Continental felkészült. A cégnek jelenleg 13 ezer négyzetméteres gyártási területe van, ám a távlati tervekben 25 ezer négyzetméter szerepel – mondta az ügyvezető.

A társaság az egyes termékek gyártásától a legmodernebb technológiák fejlesztőjévé, tudásközponttá vált – mondta Varga Mihály a Continental budapesti gyárának 30. évfordulós ünnepségén. A cég többek között technológiákat gyárt a Jeep Wranglernek, a Fiatnak, a
Renault-nak és az Audinak is.

A technológiafókuszú vállalat számos tevékenysége egyre erősebben kapcsolódik a digitalizációhoz és az intelligens gyártási rendszerekhez. A cég debreceni elektronikai gyárának zöldmezős beruházása 2018 harmadik negyedévében kezdődött el, emellett folyamatosan invesztálnak az IT-infrastruktúrákba is. Ennek a globális folyamatnak a kiemelt része a kőbányai gyárban megnyílt, gyártási rendszereket támogató szoftverfejlesztő központ, amit 2017-ben adtak át.

A központ az Ipar 4.0 megoldásai, rendszerei számára gyorsabban és rugalmasabban tud szoftvereket fejleszteni. A szoftverfejlesztő központ feladata a gyártás gerincét képező gyártásvezérlő rendszer (Manufacturing Execution System) szoftverfejlesztése (kódolás, tesztelés, dokumentáció) és -támogatása nemzetközi szinten. 

A cég szintén 2017-ben hozott létre egy képzési központot 180 millió forintból, amihez a gazdasági miniszter döntése alapján 123 millió forint állami támogatás járt. Bekapcsolódtak a duális képzésbe, az 50 fős tanműhelyben a középiskolákkal együttműködve elindult a technikusképzés, ami a Continental Csoport számára egyébként nem volt újdonság. Többek között a veszprémi Ipari Szakközépiskola gépésztechnikus tanulói számára már több éve zajlik elméleti és gyakorlati képzés a cég támogatásával, de intenzív a kapcsolata az oktatással a szegedi, a váci, a makói és a nyíregyházi telephelynek is. Mindezek mellett a Continental Csoport minden hazai gyára saját gyakornoki programot alakított ki.

A Continental az elmúlt évtizedben több mint 500 millió eurót fektetett be Magyarországon, és csak a budapesti telephelyen több mint 2000 embert foglalkoztat – mondta Sami Krimi, a Continental AG központi elektronikai gyárainak vezetője.

A Continental Csoport anyacégét 1871-ben alapították, 2018-ban 44,4 milliárd eurós forgalmat értek el, 60 országban vannak jelen és több mint 245 ezer embert foglalkoztatnak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink