Külföldi makroképünk

Való Világ
Az előre jelzettnél jobb magyar GDP-számok láttán egyes londoni elemzők az egész évre vonatkozó prognózisukat felfelé javították. Közben az IMF is alapvetően pozitív hangnemet ütött meg szokásos éves elemzésében.

A JPMorgan globális pénzügyi szolgáltató közgazdászai eddig 3,6 százalékos gazdasági növekedést vártak Magyarország esetében 2017-re, azonban a múlt heti GDP-számok tükrében – a KSH jelentése alapján a magyar gazdaság az első negyedévben 4,1 százalékkal gyorsult – prognózisukat négy százalékra emelték. Bár a JPMorgan szakértői a 2018-ra szóló bővülési előrejelzésen nem változtattak, továbbra is 3,5 százalékot várnak, az ez évre jósolt gyarapodási ütem megelőlegezett jó bizonyítvány a kormánynak. Tudniillik a hivatalos magyar célszám 4,1 százalék. A nemzetközi cég elemzői Románia, Lengyelország és Csehország esetében is hasonló lépést tettek. A román gazdaság 5 százalékkal bővülhet az idén a korábban várt 3,9 helyett, a lengyel 4, a cseh pedig 3,1 százalékos GDP-növekedési ütemet érhet el. A szakértők továbbra is úgy vélik, hogy a térség gazdasági gyarapodását a fogyasztás bővülése hajtja majd. Megítélésük szerint a régió növekedése jelenleg a potenciális ütem felett teljesít. Dietmar Hornung, a Moody’s Investors Service vezérigazgató-helyettese a cég által a feltörekvő piacok kilátásairól tartott keddi londoni konferencián a távirati irodának elmondta: a magyar gazdaság meglehetősen ellenállónak bizonyult, és szilárd ütemben növekszik. 

Hornung szerint az is egyértelmű plusz hitelképességünk megítélésében, hogy Magyarország következetesen tartja magát a maastrichti államháztartási kritériumokhoz, és a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta is stabilizálódott. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi stabil kilátású Baa3-as szuverén magyar besorolás azt jelenti, hogy az ország stabil hitelképességű államadós. Közben a Fitch Ratings megerősítette hazánk adósságbesorolását: jelenlegi előrejelzése az, hogy az államadósság-ráta jövőre a hazai össztermék 71,1 százalékára csökken a 2016 végén mért 74,1-ről.

Alapvetően pozitív hangnemet ütött meg szokásos éves elemzésében a magyar gazdaságról a Nemzetközi Valutaalap (IMF) stábja is, ugyanakkor látnak még problémákat és kockázatokat, amelyeket a kormánynak orvosolni kellene konkrét intézkedésekkel. A növekedést illetően azonban nem túl optimista még a szervezet, amely az idén három százalék alatti, és 2018-ban is csak minimálisan élénkülő bővülésre számít. 

Az IMF összeállításából azonban kiderül, hogy az utóbbi években Magyarországot az erőteljes növekedés és az adósságcsökkenés jellemezte. A gyarapodás elsősorban az uniós források felhasználásának volt köszönhető, emellett segített a támogató külső környezet (alacsony kamatok és nyersanyagárak, erőteljes exportbővülés), valamint a támogató monetáris és fiskális politika is élénkítette a növekedést. 

 

Borítókép: Nincs hátraarc. A fogyasztás bővülése adja a dinamikát (Andrew Burton/Reuters)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink