Jobb bizonyítvány a cityből

Való Világ
Londoni pénzügyi elemzők jelentősen javították a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedéséről szóló előrejelzéseiket a korábban vártnál nagyobb lendület és a kedvező külső, világgazdasági környezet miatt. A Cityben úgy látják: egyre jobban fut Közép-Európa szekere.

MORGAN STANLEY 

A bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői a minap ismertetett tanulmányukban közölték: a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi bővülésére adott prognózisukat 0,9 százalékponttal, 3,8 százalékra, a jövő esztendei GDP-növekedésről szóló becslésüket 0,5 százalékkal, 3,3-re emelték – tudósított erről a távirati iroda. A befektetési szolgáltató szerint a közép- és kelet-európai térségben elsősorban az euróövezeti kilátások javulása és az erőteljes hazai kereslet indokolja az előrejelzések javítását. A cég a cseh gazdaság idei növekedésére kidolgozott prognózisát 0,6 százalékkal, 3,2-re javította, a jövő évi becslését 3 százalékon hagyta. A Morgan Stanley londoni elemzői Lengyelországban ez évre 4,1, 2018-ra 3,4 százalékos bővüléssel számolnak. Ezek 1, illetve 0,4 százalékponttal javított előrejelzések.

JPMORGAN

A globális pénzügyi szolgáltatói csoport londoni befektetési részlegének elemzői ugyancsak a minap jelentették: az általuk eddigi várt 3,6 helyett 4 százalékos növekedéssel számolnak ez évre a magyar gazdaságban, 2018-ra szóló, 3,5 százalékos prognózisukat mindazonáltal változatlanul hagyták.

A JPMorgan szakemberei szerint a 4,1 százalékos éves összevetésű gyarapodást valószínűsítő első negyedévi GDP-becslés indokolttá teszi a magyar gazdaságban még meglévő kihasználatlan kapacitások mértékéről alkotott megítélés felülvizsgálatát is. Valószínűsíthető ugyanis, hogy a kibocsátási rés – az elért tényleges bővülés százalékos rátája a potenciá-lis növekedéshez viszonyítva – pozitív tartományba fordult.

CAPITAL ECONOMICS

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőházának a helyzetértékelése szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok az erőteljes növekedési lendület miatt most már kezdenek kifutni a kapacitástartalékokból. Becslésük alapján az országcsoport gazdaságaiban a kibocsátási rés a 2013-ban mért –2 és –5 százalék közötti sávról mára gyakorlatilag teljesen bezárult. A cég saját számításai szerint a kibocsátási rés a magyar gazdaságban már jelentős mértékben pluszba fordult, 1,8 százalékkal meghaladva a potenciális GDP-t. A Capital Economics elemzőinek várakozása szerint ebben a környezetben az inflációs ütemek a térségi gazdaságokban jövőre átlépik a jegybanki tűrési sávok középértékeit, Magyarország esetében a 3 százalékot. A ház az idén 3, jövőre 3,5 százalékos átlagos inflációval számol Magyarországon.

A társaság szakemberei mindezek alapján azt várják, hogy a térségi jegybankok a következő 12–18 hónapban hozzákezdenek monetáris politikájuk szigorításához. A pénzügyi szolgáltató Magyarországon és Romániában erőteljesebb szigorítási ciklust vár, mint a térség többi gazdaságában.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink