Iszapbirkózás

Való Világ
Megoldódni látszik a számos tanulsággal szolgáló fehérvári szennyvíziszapügy. Jelenleg az engedélyeztetés felülvizsgálata zajlik.

FELÜLVIZSGÁLAT

Minden jel szerint a helyi ellenzék politikai célú, az országos sajtó által is felkapott próbálkozása volt a székesfehérvári szennyvíziszapbotrány – olvasható ki az elmúlt hetek fejleményeiből. A történet azzal kezdődött, hogy az MSZP-s Márton Roland (az ellenzék közös polgármesterjelöltje) és a jobbikos Fazakas Attila tiltakozásokba kezdett az ellen, hogy az egykori téglagyári bányatelep rekultivációja során szennyvíziszapot hordanak Székesfehérvár határába. Az általuk megtámogatott sajtóbeszámolók elviselhetetlen bűzről és felháborító eljárásról szóltak. Kiderült az is: a feldolgozásra szánt anyagot jórészt Horvátországból hozzák be.

A képviselő-testület rendkívüli ülést tartott, amelyen az érintettek adtak tájékoztatást, közölve: a hatóságok folyamatosan ellenőrzik az eljárást; nem iszaplerakásról, hanem feldolgozásról, hasznosításról van szó, ráadásul e tevékenység több mint két évtizede zajlik már engedéllyel a téglagyár területén. Horváth Sándor, a Fehérvári Téglaipari Kft. tulajdonos-igazgatója aztán több helyütt még azt is elmondta: iparjogvédelmi oltalom alá vont technológiát alakítottak ki; „biológiai, illetve biológiai eredetű hulladékok, köztük szennyvíziszap hasznosításával rövid idő alatt termőre fordítjuk a korábbi bányászati tevékenység során sérült termőterületet”. Vagyis korántsem valami szennyező, bűzös szeméthalomról, hanem egyedi megoldásokkal bíró, akár környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható kivitelezésről van inkább szó.

Ugyanakkor az önkormányzat közleményben egyértelműsítette: „Székesfehérvárnak nem érdeke, hogy máshonnan idehozott iszapot rakjanak le és hasznosítsanak itt, ezt a tevékenységet nem támogatjuk.” Ahogy a szennyvíziszapot fogadó vállalkozás terjeszkedését sem.

Az ügy végül a kormány elé került, amely úgy döntött: miután az uniós jog miatt magát a szállítást nem tilthatja meg, az engedélyeztetést szigorítja. Ennek felülvizsgálata jelenleg is zajlik. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, hogy más szennyeséből nem kérünk, „a magyar szennyvíziszap bőven elegendő a magyar termőföldnek”. Ráadásul kiderült az is, hogy a külföldről való behozatalból leginkább Winkler Gyula, a szocialisták egyik háttérembere húzhat hasznot, aki korábban a Bajnai Gordon volt miniszterelnök nevével fémjelzett Wallis vezére volt. Vagyis az ügyben erősen érintett a baloldal.

Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán kommentálta a kormányzati bejelentést. „Az elmúlt hetek egyeztetései után a kormány tegnap döntött: nem enged be külföldről származó szennyvíziszapot Magyarországra, így természetesen nem lehet majd horvát, szlovén, olasz szennyvíziszapot kezelni Székesfehérváron sem. A jogszabályok módosítása mellett az eddig kiadott engedélyeket is felülvizsgálják. Megnyugtató módon kerül pont egy fehérvári embereket joggal foglalkoztató kérdésre, ráadásul úgy, hogy közben a környezetünkért is tehetünk” – írta. Bár a fejleményekből kiolvasható, azonnali eredményre nem vezethet az egyébként gyorsan megszületett intézkedés, s noha a balliberális média is látványosan „kifarolt” a történetből, a polgármesteri székre aspiráló Márton nem engedte el a témát, folytatja a tiltakozást.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink