Felminősítés a topligában

Való Világ
A Société Générale francia befektetési bank legújabb elemzése alapján több feltörekvő piac esetében is érik a felminősítés. Magyarország is köztük van.

A feltörekvő piacok pénzügyi alapjai folyamatosan javulnak, közben a növekedési adatok, valamint a kilátások is jók. Inflációs veszély sincs, a külső financiális sérülékenység pedig csökken – ezt a felettébb optimista helyzetjelentést adta a Magyarországot is magában foglaló feltörekvő piaci csoportról legújabb összefoglalójában a Société Générale (SocGen). A francia befektetési bank elemzésében kitér arra, hogy több gazdaság esetében is érik a felminősítés, hazánk szintén érintett.

Olyannyira, hogy a SocGen saját hitelminősítői modellje szerint öt ország – Oroszország, Argentína, Bulgária, Horvátország és Magyarország – a legesélyesebb. Ugyanakkor az oroszok esetében a szakértők jelezték, hogy az embargók visszatarthatják a hitelminősítő intézeteket a javítástól. Ami hazánk esetében külön pozitívum, hogy kvázi „felértékelődési nyomást” azonosítottak a francia bank közgazdászai.

A hosszú lejáratú, „devizaalapú” magyar államadósság mindhárom nagy osztályzónál – Fitch Ratings, Moody’s, Standard & Poor’s – a befektetésre ajánlott kategória legalsó fokán áll. A felsoroltak közül az utóbbi nem kis meglepetést kiváltva pozitív kilátást csatolt a besoroláshoz, ami a következő felülvizsgálat alkalmával akár el is hozhatja a felminősítést.

Egy a lapunknak nyilatkozó, a költségvetési finanszírozásban járatos szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy hozzávetőleg 100 milliárd forintot spórolt a költségvetés az adósságfinanszírozáson, miután tavaly kikerültünk a bóvli, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriából. A befektetési alapok zömének a térképére ugyanis visszakerültünk: a múlt évi befektetésre ajánlás után megtörtént az „átsúlyozás”. Az invesztorok automatikusan elkezdték a portfóliójukban „felépíteni” a magyar eszközöket, a forintot és az állampapírokat. Ez már önmagában is hozamcsökkenést okozott az állampapírpiacon, ami értelemszerűen mérsékelte a finanszírozási terheket.

 

SEMLEGES, NEGATÍV, POZITÍV

A három nagy globális hitelminősítő elemzők százait foglalkoztatja, hogy a szakértők feltárják az adósok fizetési képességeit, azok kockázatát. A szakértők közben vizsgálják az érintett gazdaságok, piacok tényleges teljesítményét, valamint azokat a folyamatokat, amelyek hatást gyakorolnak működésükre. A hitelminősítők adósosztályzataikat a piaci várakozásokat tükröző pozitív, negatív vagy semleges kilátással látják el. Pozitív perspektíva esetén az adós fizetőképességének, gazdasági teljesítőképességének a javulására, vagyis további felminősítésre lehet számítani. Semleges kilátás esetén várható, hogy az adós fizetőképessége és gazdasági körülményei nem változnak számottevő mértékben a következő periódus során. Negatív perspektívánál az adós fizetőképességének, gazdasági teljesítőképességének további romlása várható.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink