Csillog, fénylik az arany

Való Világ
 Egyéves csúcsra emelkedett az arany ára az észak-koreai kísérleti nukleáris robbantások miatt. Az autóiparban használt nemesfém, a palládium tizenhat éve nem volt ilyen drága.

Jól járt, aki nemesfémekbe, főként aranyba fektetett be ez év elején. Akkor utóbbi unciája 1120 dollár volt, a napokban már 1355-öt kóstált. Az Aranypiac ügyvezető igazgatója, Schmidt Kálmán a Figyelőnek elmondta: a geopolitikai válságok, most az észak-koreai nukleáris robbantások mindig a biztos menedék, az arany malmára hajtják a vizet.

A sárga fém ára a gazdasági válság következményeként 2011 őszén érte el történelmi csúcsát, az unciánkénti 1920 dolláros szintet. Ezt lejtmenet követte, 2015 végére ezer dollárig süllyedt a jegyzés. Érdemes hosszabb távlatban is megnézni ennek a nemesfémnek az árváltozását.
A 2000-es évek elején 250–280 dollár között mozgott az unciánkénti ellenértéke, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indult meg az árfolyam felfelé. Schmidt szerint az elkövetkezendő 12 hónapban emelkedő trendre lehet számítani, az 1500 dolláros ár lehet a vízválasztó, a korábbi támasz szint ellenállássá válhat. A banki kamatok jelenleg is alacsonyak; aki biztonságos befektetésre vágyik, az aranyat választhatja. Az ezüst piaca kisebb, a spekulatív tőke könnyebben kibillentheti az egyensúlyából.

Emlékezetes történet, hogy a Hunt fivérek spekulációi révén az 1970-ben még unciánként kétdolláros ezüstár 1980-ra már csaknem ötvenre szökkent fel. Ezt a teljesítményt ismételte meg 2011 áprilisában, azaz megint 50 dollár körül járt, majd kipukkadt a buborék, s az évekig tartó mélyrepülés 14 dollárnál állt meg. Az elmúlt fél évben jól teljesített ez a nemesfém, már 18 dollár feletti a jegyzés. Az Aranypiac ügyvezetője szerint az ezüst 21 dollárig drágulhat. Míg az arany felhasználásában az ékszeripar dominál ötven százalékkal, a befektetések pedig harmincszázalékos arányt képviselnek, addig az ezüst, illetve a másik két fehér nemesfém, a platina és a palládium esetében az ipari felhasználás a meghatározó.

Utóbbi kettőre főként az autóiparnak van szüksége. Míg a platinát a dízelautók katalizátorai tartalmazzák, addig a palládiumot a benzinnel működő kocsikéi. A piac úgy kezdte értékelni, hogy a dízelautók kora lejárt; nem csekély szerepet játszott ebben az elmúlt évek dízelbotránya. A fejlődő országokban ugyanakkor egyre több, elsősorban benzines gépkocsit vásárolnak. Nem csoda, hogy a palládium a napokban 16 éves csúcsot döntött meg, és unciánként több mint ezer dollár fölé emelkedett az ára. 2007-ben 600 dollárt ért, 2008-ban 160-at. A platina szintén drágult, ám messze van még a fénykorától: unciáját 2007-ben 2200 dolláron jegyezték, 2009-ben 800-on, a napokban pedig 1015-ön. Schmidt Kálmán szerint, aki nemesfémekbe fektetne, nem árt tudni, hogy az ezüst, a platina és a palládium áfaköteles, míg az arany nem az. Szakértők azt szokták ajánlani: a befektetés nyolcvan százaléka legyen sárga nemesfém, azaz arany, húsz százaléka pedig fehér.

 

Borítófotó: Alexis Monille új téli kollekciója. minden arany, ami annak látszik ( Charles Platiau / Reuters)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink