Bio vagy nem bio?

Való Világ
Különösen a rendszerváltozás óta divatosak a bio-élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem terjed olyan rohamosan, mint azt az ökoélet szószólói várták. Az okok egyszerűek, de messzire vezetnek.

Jó tíz éve annak, hogy egyik este megálltam az autóval egy kis német városban. Túlságosan fáradt voltam már ahhoz, hogy a Brüsszelig vezető utat egyhuzamban levezessem sötétben, ráadásul a németek diktálta tempóban. Annyi időm volt még lefekvés előtt, hogy elfogyasszak egy könnyebb vacsorát a szálláshoz közeli sörözőben. Ahol a nyugdíjas létére csaposként önkénteskedő öregúr – hallva, hogy Magyarországról jöttem – értetlenkedve tudakolta, hogy miért nem termelnek a magyarok több biozöldséget. Németországban ugyanis – közölte – az ilyesmiből bármennyi elfogyna, de nincs belőle elég. Pedig a dekadenciájuk levében fortyogó, a jólét és az unaloműzés miatt még a minél választékosabb étkezést, így a biofogyasztást is majmoló nyugat-európai társadalmak között nem is a németek, hanem az osztrákok az elsők a biotermelés területi, valamint az ilyen termékeket vásárló háztartások arányát (85 százalék) tekintve.

A biotermelés oka persze nem egyszerűsíthető le a dekadens nyugati fényzabálók jóllakatására. Szeretünk ugyanis élni. Talán ezért is tartjuk fontosnak az étkezést. A helyes táplálkozás a közhiedelem szerint az egészséges, remélhetőleg minél hosszabb élethez is hozzájárulhat. Vannak, akik ezért fogyasztanak bio-, kvázi vegyszermentesnek tartott élelmiszereket (nem csak kismamák babával a pocakjukban), és vannak, akik a környezettudatosság iránti elhivatottságtól hajtva. Utóbbiak a bolygót féltik a sok vegyszertől, és saját egészségük mellett a globális fenntarthatóságot óvnák így. Megint mások a mezőgazdasági termelők számára vizionálnak kitörési pontot a biotermelésben, a magasabb bioárak révén a versenyképesség-növelés lehetőségét látva benne.

Eközben azoknak a száma, akik kizárólag ökotermelésből származó étellel élnek, Magyarországon elég elenyésző. Ennek egyik oka a németországihoz képest kis vásárlóerő. A bioélelmiszerek ugyanis legalább 30-50 százalékkal drágábbak, mint a megszokott, vegyszeres művelésből származó áruk. Vannak persze kétszeres árak is, a határ pedig a csillagos ég. A hazai alacsony fogyasztási szint másik oka, hogy a magyarországi biotermés négyötödét exportálják – lényegében Nyugat-Európába, ahol még jobb árakat lehet elérni az értékesítés során. A biopiacok lelkes és megingathatatlan hívei ugyanakkor igazolják az ökotermelés jogosultságát, nem a – nevezzük így – tömegtermeléssel szemben, hanem mellette.

A csalás nem új keletű fogalom, ismerték jól már az ókori Rómában is, hogy visszább ne menjünk. Előfordulhat ma is, hogy légy kerül a biohozzávalókkal készült levesbe, amivel egészen addig nincs is gond, amíg ki nem derül, hogy a legyet valamilyen rovarirtó szerrel fújták le, attól szédült bele a fazékba. Kétség nem férhet hozzá ugyanis, hogy ezután a leves már nem bio. Pedig rovar- vagy gyomirtót tartalmazhat az ökotermékként árusított zöldség, de még a tetűirtóval kezelt biocsirke is. Akár véletlenül – ha az ellenőrzés éppen nem terjed ki az érintett árura –, de szándékosság is előfordulhat. Ne szépítsük: vannak szerencselovagok, akik tudatosan, a nagyobb haszon reményében tüntetik fel termékükön a nem valós bioeredetet. Az egyik hazai, ilyen ügyekkel foglalkozó szervezet honlapján a három egymást követő utolsó közlemény is hamis tanúsítványokról (Ecocert, ukrán, Control Union) ad hírt.

A biopiaci helyzetet közelebbről ismerők egy-egy magánbeszélgetés során időnként azért le-lerántják a leplet a „nagy biomítoszról”. Elmondásuk szerint a tévedések vagy a tudatos megvezetés mellett a minősítés során használatos protokoll szintén elég tág teret ad arra, hogy a biotermelők között is legyenek egyenlőbbek az egyenlők között – hogy finoman fogalmazzunk. Az ökotermékek előállítását világszerte, így az Európai Unióban is területenként egységes előírások szabályozzák, de a képet valóban árnyalhatják az ezekhez képest eltérő, általában szigorúbb privát – különösen védjegyek megjelenítéséhez kapcsolódó – feltételrendszerek. Az úgynevezett ellenőrzés feladata pedig nem az, hogy az árut bevizsgálják egy laboratóriumban, és ha mindenféle veszélyesnek ítélt szermaradványtól mentesnek találják, akkor kimondják, hogy bio. Az ellenőrző szervezetek a világon mindenütt folyamatos kontrollal azt igazolják, hogy a terméket a fent említett szabályoknak megfelelő módon állították elő.

A csalást a fogyasztó – hacsak nem kap valamilyen vegyszermérgezést – általában észre sem veszi. Hisz az eladónak vagy a hamis tanúsítványnak. A bizonytalanabb biohívők a minél szabálytalanabb, satnyább árut keresik, megszavazva iránta a bizalmat. Köztudott ugyanis, hogy a biotermés alacsonyabb hozamú és kisebb is lehet, mint a vegyszerezett. Az ökotermelés felügyeletével foglalkozó, a témára reagáló hazai szakemberek részben azzal utasítják vissza a vádakat, hogy találkoztak már kritikusokkal, akiket „a vegyszeripar mozgat”. Elismerik azonban, hogy „már minden szennyezett”, de úgy érvelnek: egészen más a légkörből kikerülő szennyezés, mint a közvetlenül a növényre ható. Továbbá mi is működtetünk egy kockázati rendszert, ez a tagországokban európai uniós követelmény. A már említett ellenőrzésen felüli vizsgálatok pedig nemcsak akkor vannak, ha valaki bejelenti a gyanús terméket, hanem szúrópróbaszerű kontroll, úgynevezett „vakmintavétel” is történik. Ez a rendszer tehát megbízható – vélekednek. 

Magyarországon az elmúlt több mint húsz évben mindössze három esetben derült fény arra, hogy nem szabályos, sőt kifejezetten hamis bioigazolást használtak. Más kérdés, hogy – mivel nincs elég biofehérje-takarmány a piacon – a sertés- és baromfitartó ökogazdaságok egy március 1-jétől hatályba lépett hosszabbítás révén még egy évig használhatnak nem biofehérjét is a takarmányban, ötszázalékos mértékig. Ettől a termék még megkapja a biotanúsítványát.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink