Bedőlnek és gyarapodnak

Való Világ
 Bár a jegybank legfrissebb Aranykönyve alapján mindössze 15 pénzügyi befektetési vállalkozás működött tavaly Magyarországon, addig újabb csúcsra emelkedtek a legnagyobb brókercégek bevételei. A piac oroszlánrészét három nagy befektetési szolgáltató adja.

A múlt év végén már csupán 15 pénzügyi befektetési vállalkozás volt Magyarországon. A brókerügyek kipattanása előtt 24 ilyen társaság szerepelt a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartásában. A friss MNB-s összesítés alapján a megmaradt brókercégek összesen mintegy 3,9 milliárd forintos adózott eredményt értek el. Első pillantásra ez nem tűnik rossz ágazati teljesítménynek, ugyanakkor a szóban forgó profit csak néhány nagyobb társaság eredményének köszönhető. Tudniillik a helyzet az, hogy 15 brókercégből nyolc pénzügyi vállalkozás veszteséges. Utóbbiak összesen 650 millió forintos hiányt halmoztak fel. Míg a legnagyobb adózás utáni mínusz a Strategon Értékpapírnál keletkezett, addig a legnagyobb plusz az Erste Befektetési Zrt.-nél volt.  

Az utóbbi években hazai tulajdonban lévő kisbankok, takarékszövetkezetek és brókercégek mentek csődbe. Többek között az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet, a Jógazda, a Soltvadkert, a Körmend, az Orgovány, az Alba és a Tisza takarékszövetkezet, a Széchenyi Kereskedelmi Bank, a Széchenyi István Hitelszövetkezet, a négy kisbankból álló DRB-csoport, a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor befektetési vállalkozás. Bedőlésük miatt eddig majdnem 300 milliárd forintos kártalanítást fizetett a pénzügyi szektor és az állam.

Visszatérve a 2016-os „brókeres” teljesítményre: a magyarországi piac oroszlánrészét három nagy befektetési szolgáltató teszi ki: az Erste Befektetési Zrt., a Concorde Értékpapír Zrt. és az Equilor Befektetési Zrt. Számukra alapvetően jót hozott az óév. Ennek hátterében pedig elsősorban a kedvező tőzsdei környezet állt. A bevételek a felsorolt pénzügyi szolgáltatóknál annak ellenére ugrottak meg, hogy a jutalékszintek csökkentek. Summa summarum: a három nagy befektetési társaság forgalma 11 százalékkal, 26,5 milliárd forintra emelkedett tavaly.

Mint említést nyert, a hazai brókervilág pár cégnek, egészen pontosan háromnak tulajdoníthatóan produkált 3,9 milliár-dos nyereséget. A profit így is, úgy is szép: összességében több mint tízszázalékos növekménynek felel meg.

Ami pedig a profitabilitást illeti, az még mindig kiemelkedő: az Erste sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) 23, a Concorde-é szintén 23, az Equiloré pedig 24 százalék volt 2016-ban. A tulajdonosok sem jártak rosszul a tavalyi teljesítmény kapcsán, és a sok pénz osztalék formájában talált gazdára.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink