Ausztria a mérce

Való Világ
„A várost még élhetőbbé és otthonosabbá kell tennünk, ezért fogjuk utcáról utcára és járdáról járdára felújítani” – mondta lapunknak a Fidesz–KDNP által támogatott szombathelyi polgármesterjelölt.

BALÁZSY PÉTER

– Polgármesterként milyen beruházásokat szeretne végigvinni a következő öt évben? Kormánypárti jelöltként tud-e garanciát vállalni arra, hogy az állami és EU-s támogatásokat a legcélszerűbben használja fel a megyeszékhely?

– A megyei önkormányzati hivatal vezetőjeként az elmúlt ciklusban is ilyen fejlesztéseken dolgoztam. Ennek köszönhetően korábban nem látott mértékben újultak meg bölcsődék, óvodák és iskolák a megyében, mások mellett kerékpárutak és ipari parkok épültek. Arra készülök, hogy a következő években még lendületesebben tudjunk beruházásokat megvalósítani Szombathelyen. A várost még élhetőbbé és otthonosabbá kell tennünk, ezért fogjuk utcáról utcára és járdáról járdára felújítani. Ez pillanatnyilag az elsődleges feladat.

– A város közgyűlésében tavaly ősszel többségbe került a baloldal. Azóta hogy halad az állami támogatásból finanszírozott Modern Városok Program szombathelyi végrehajtása?

– Sajnos Szombathelyen más vá-ro-sok-kal összehasonlítva nem haladnak a Modern Városok Program projektjei. A szocialisták átmeneti többsége a saját éltetésén kívül nem foglalkozik mással, stagnálás helyett visszalépést érzékelek. A baloldali többség nem törekszik a kormánnyal való együttműködésre, sőt az ellenzék Szombathelyre hozza országos harcait, és mindenben a rosszat keresi. Ezzel már most sokat veszített a város. Ezért is fontos, hogy októberben újra tiszta viszonyok szülessenek. A Modern Városok Program szombathelyi elemeit ősztől megvalósítjuk.

– MSZP-s ellenfele, Nemény András nemrég arról beszélt: ha ő lesz a polgármester, közvetlen brüsszeli forrásból szereznek majd pénzt bicikliút-építésre. Mi erről a véleménye?

– Meglepődtem a szocialista jelölt kijelentésén. Régóta foglalkozom uniós fejlesztésekkel, így tudom, hogy ilyen célra nincsenek közvetlen brüsszeli források. Fontos, hogy tovább tudjon bővülni Szombathely kerékpárút-hálózata, jelenleg is milliárdos nagyságrendű forrásokat biztosít ezekhez a beruházásokhoz a kormány. Arra készülünk, hogy a következő években folytatjuk ezt a munkát. Egy dolog teljesen biztos: a kormány támogatása nélkül parkolópályára fog kerülni a város; aki ennek az ellenkezőjét állítja, sajnos nem mond igazat.

– Az egyik fideszes alpolgármester, Koczka Tibor is elindul a választáson. Ön szerint milyen megfontolások vezetik?

– Koczka Tibor az elmúlt ciklusban alpolgármesterként lehetőséget kapott a munkára. Ha megkérdezné, milyen eredmények fűződnek a nevéhez, nem nagyon tudnék mit mondani. Pedig a rábízott területek – oktatás, kultúra, sport – nagyon fontosak egy város élhetősége szempontjából. Ráadásul az a véleményem, hogy egy olyan jelölt nehezen érzi át egy város mindennapjait, aki nem is helyben lakik. Nekünk Szombathely nemcsak a szenvedélyünk, de az otthonunk is.

– Jelenleg milyen pénzügyi helyzetben van a vasi megyeszékhely? Az iparűzési adóból befolyt összegeket hatékonyan használja fel a város?

– Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Magyarország kormánya átvállalta Szombathely több mint 16 milliárdos adósságát, amelyet a szocialista vezetésnek sikerült felhalmozni 2002 és 2010 között. Kizárólag emiatt tud ma adósság nélkül működni a város. Mindezek mellett a szombathelyi emberek és vállalkozások kemény munkájának köszönhetően több mint kétszeresére nőtt a város iparűzésiadó-bevétele is. Gyakorlatilag az elmúlt kilenc esztendőben megduplázódott a helyi gazdaság a hosszú évek kemény munkájának köszönhetően, kevés város tudott ilyen ütemben fejlődni. A mi felelősségünk, hogy ezzel a lehetőséggel miként élünk. Meggyőződésem, hogy olyan beruházásokat kell megvalósítunk, amelyek elsősorban az itt élő embereket szolgálják. Az ő teljesítményük megalapozza, hogy ne csak átvezessük Szombathelyt a XXI. századba, de meghatározzuk a következő húsz év fejlődésének az irányát is.

– Helyi tapasztalatok szerint vannak elhanyagolt közterületek a városban. Hogyan lehetne ezen változtatni?

– Az utóbbi időben úgy érezzük szombathelyiként, hogy a település, amely egykor a parkok és ligetek városa volt, egy kicsit elhanyagolttá vált. Ezen mindenképpen változtatni fogunk, a város jelenleg is sokat költ erre a célra, hatékonyabbá kell tennünk a parkfenntartó cég működését. Nem engedhetjük meg, hogy a városkép ne XXI. századi arcot mutasson, ezért megújítjuk Szombathely zöld területeit, melynek egyik eleme, hogy intenzív fatelepítési programot indítunk majd.

– A várost az elmúlt években sok fiatal elhagyta. Miképp lehet visszacsábítani a diplomásokat?

– Szombathely is küzd ezzel a problémával, mint a legtöbb vidéki város. Én magam is visszatérő fiatal vagyok, itt születtem s itt nőttem fel. Tanultam és dolgoztam Budapesten és más európai városokban, de a szívem mindig hazahúzott. A saját példámmal is szeretném megmutatni, hogy érdemes a hazatérésben gondolkodniuk a fiataloknak. Ennek érdekében teljessé tesszük a helyi köznevelési intézményrendszer felújítását, családbarát intézkedésekkel még komfortosabbá tesszük a várost. A kulturális élet felpezsdítésével minden korosztály számára egész évben tartalmas időtöltési lehetőségeket biztosítunk majd.

– Ausztria közelsége miatt nagyon sok szombathelyi ingázik a szomszédos ország és a város között. Gondolom, ők az ottani viszonyokat szeretnék a szülőföldjükön is viszontlátni. Szombathelyen mikor lesznek „ausztriai viszonyok”?

– Szombathelyen mindig is Ausztria volt a mérce. A határ közelségére lehetőségként tekintünk. Azon dolgozunk, hogy a közlekedési kapcsolatokat tovább tudjuk javítani, hiszen sok itteni lakos dolgozik a határ másik oldalán. De nyilvánvalóan ez a város üzemeltetésében is magasabbra is teszi a lécet, ennek itt, Szombathelyen meg kell tudnunk felelni. Ha bizalmat kapok a választóktól októberben, nyugodt szívvel állítom, meg is fogunk felelni ennek az elvárásnak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink