Just do it

Szerintem
Majd a gazdaságtörténészek megfejtik, hogy az Orbán-kormány teljesítménye bravúr volt-e vagy sem. Addig is foglalkozzunk azzal, amit az ellenzék, a mögöttük álló politikai-gazdasági holdudvar, a politológusok, de még a közgazdászok egy része sem ért. A kérdés pedig így hangzik: mitől népszerű a Fidesz?

A válasz roppant egyszerű: aktív kormányunk van. S pont ez az egyik oka a Fidesz népszerűségének, hogy valóban cselekszik. Hogy jól vagy rosszul, az megítélés, politikai felfogás kérdése, itt ennél fontosabb tényező az aktivitás. Szemben a korábbi szocialista–szabaddemokrata kormányokkal, amelyek éveket, mi több, talán ciklusokat is beáldoztak a totojázásukkal.

Ráadásul a nagypolitikai túloldal most sem érti, mi a lényeg: miközben „bélyegez” – például az orbáni gazdaságpolitika számára hol liberális (!), hol pedig nettó populista –, Európa-ellenesnek titulál mindent, addig képtelen felfogni, hogy tényszerűn jobb a helyzet. S nem elsősorban az a lényeg, hogy milyen forrásból, hanem az: a választópolgárnak „átjön” a – kormányzati – képesség és a határozottság. Példának okáért a rezsicsökkentés apropóján vagy éppen a devizahitelezés megoldása terén.

Mindez tulajdonítható a „just do it” politikának, valamint a mixelt gazdaságpolitikának.

Például hiába volt hatalmas aggódás a multik megadóztatása kapcsán, ha éppen „Orbánék” hozták ki az országot a túlzottdeficit-eljárásból, amelybe a korábbi kormányok „aranykorai” taszították hazánkat. Mindkettő pénzügyi téma, csakúgy, mint az is: momentán a legalacsonyabb kockázatú gazdaságok között tartanak bennünket számon. A különadók pandantja, hogy az egyik legtőkebarátabb munkatörvénykönyv pont a miénk az egész unióban. Pénz és tőke híján a kormány ugyanis a munkaerőre alapozott, s ez is bejött: hétszázezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben.

Közgazdásznyelven szólva: „felhasználói” oldalon a kormány működésének meghatározó logikája deklaráltan is az, hogy a középosztályt támogatja. Lásd: egykulcsos adó bevezetése. Ám a kabinet másokról sem feledkezett meg: sosem látott mértékben növekednek a bérek, a minimálbér pedig hamarosan eléri a létminimum szintjét, ami külön sztori lesz a társadalomkutatók számára. Lehet vitatni a szociálpolitikai támogatások rendszerét, vagy éppen a lakástámogatásokat is, azonban ugyancsak széles rétegekhez szólnak. S nem pusztán a statisztika kedvéért jegyezzük meg: 2014 óta többet költünk oktatásra, mint az unió átlaga. Erre az első Orbán-kormány idején volt csak példa.

Kétségtelen, hogy nagyon sok területen akad még tennivaló. Mielőtt bárki is felróná: természetesen az egészségügy rendbetételét mi is felhozzuk feladatként, valamint azt is, hogy a szociálpolitikának azt kell támogatnia elsősorban, aki legalul van.

Ezzel együtt is úgy tűnik, a Fidesz népszerűségének az a fundamentuma, hogy nagyjából öt percen belül reagál mindenre.

Teszi a dolgát.

Közben az ellenzéki oldalon egy-két százalékos támogatottságú pártok vitáznak – egymással. Az MSZP, a korábbi legnagyobb erő pedig összeomlott. 2010 óta azzal szenved, hogy újra kitalálja magát.

Pedig régi amerikai bölcsesség szerint ha valamit nem tudsz jól csinálni, akkor inkább ne csináld.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink