Brüsszeli száműzetés

Szerintem
A politika első számú szabálya: ragadj meg annyi hatalmat, amennyit csak tudsz. A második szabály: ha megvan a hatalom, semmiképp ne engedd ki a kezedből. A harmadik: ha mégis meg kell hátrálnod, cserébe próbáld megszerezni a lehető legnagyobb kompenzációt.

A mondás tökéletesen igaz az EU Bizottság új elnökjelöltjére, Ursula von der Leyen német védelmi miniszterre. A 60 éves politikus pedigréje és tapasztalata tökéletesen alkalmasnak mutatja a legmagasabb uniós poszt betöltésére. Vannak azonban erősen kétkedő hangok is, amelyek szerint egyszerűen arról van szó, hogy Merkel el akarta távolítani a német politikai életből, így száműzte Brüsszelbe.

A legfőbb támadási pont a német hadsereg, a Bundeswehr állapota. Rupert Scholz, aki Helmut Kohl kancellársága idején volt védelmi miniszter, egyenesen „katasztrofálisnak” minősítette azt. A korábbi tárcavezető kemény támadásokat kapott azért is, mert külsős tanácsadó cégeket, így az Accenture-t és a McKinsey-t bízta meg a haderő átvilágításával. Az erre fordított eurómillióknak azonban nem sok látszatja van. Az ügyben a Bundestag vizsgálatot indított, a meghallgatások során az egyik tanú a minisztériumban eluralkodott rendszerszerű korrupcióról beszélt. 

A botrányok ellenére Von der Leyennek sikerült megőriznie a pozícióját – lásd a politika második alapvető szabályát. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy kifejezetten jóban van Wolfgang Schäubléval, a Bundestag igen nagy befolyású elnökével. Német lapok szerint hosszú évekig minden héten egyszer együtt reggeliztek, s ez a hagyomány csak akkor szakadt meg, amikor az ex-pénzügyminiszter Schäuble a törvényhozás élére került. Hűséges munkatársa Angela Merkelnek is, 2005 óta különböző miniszteri pozíciókban tagja a kormányainak. Gyors felemelkedése nyomán sokan benne látták Merkel utódját, azonban a hadsereg megújításának kudarca elfogadhatatlanná tette a német választók számára. Hiába volt egy időben a tévéshow-k sztárja, tavaly lecsúszott a 10 legnépszerűbb politikus listájáról. A politikai életből lassacskán távozó Merkel így kénytelen volt egy másik harcostársat, Annegret Kramp-Karrenbauert (AKK) tenni a CDU élére – potenciális kancellárjelöltet csinálva belőle ezzel. AKK-nak azonban van egy nagy hátránya: nincs kormányzati tapasztalata. A jelek szerint ismét a szokásos merkeli sakkjátszma zajlott le. A népszerűtlenné vált Von der Leyen Brüsszelben folytathatja (harmadik szabály) – ha erre az Európai Parlament is rábólint –, AKK pedig bizonyíthat a német védelmi tárcánál.